Elhelyezték az alapkövet
2011. szeptember 15. csütörtök, 04:58 Közéleti hírek

A leendő belvárosi körforgalom mértani közepén kedden megtartották az alapkőletételt. Várhatóan fél év múlva készül el a beruházás.

Régi vágya teljesül a veszprémieknek, hiszen a Jutasi út, Budapest utca kereszteződés egyre inkább feszítő problémája volt a belváros közlekedésének – mondta a helyszínen Porga Gyula. A város polgármestere hangsúlyozta, ez a körforgalom önmagában nem oldja meg a belváros közlekedési problémáját, a következő években megvalósuló újabb fejlesztésekre is szükség van. – Egy ilyen beruházás a város egyik fontos közlekedési tengelyén jelentős konfliktusokat generálhat, ezért kérem a lakosság türelmét – üzent a megyeszékhelyen élőknek Porga Gyula.

A közelmúltban befejeződött csatornarekonstrukció után a város legforgalmasabb csomópontját alakítják át, újabb kihívások elé állítva az autósokat. – Amikor átalakítás folyik a lakásban, türelemmel fogadjuk a felfordulást, mert tudjuk, hogy mi lesz a végeredménye. Nagy fokú megértésre van szükségünk a városlakóktól. Minden ilyen fejlesztés Veszprém jövőjét szolgálja, elég ha csak a Kolostorok és kertek projektre gondolunk, ahol szintén voltak nehézségek, de a végeredmény mindenért kárpótolt – vélekedett érdeklődésünkre Porga Gyula. – Bízom benne, hogy ebben a fejlesztésben is ugyan olyan megértést tanúsítanak az itt élők, mint a csatornarekonstrukció idején – tette hozzá.

Annak érdekében, hogy a belváros forgalma jelentős mértékben csökkenjen, szükség van a közlekedési koncepció további elemeire is. – Ezek közé tartozik a Bagolyvári-Jutasi út, Kopácsi-Jutasi út, valamint a Hotel előtti csomópontok körforgalommá alakítása, illetve az észak-déli tengely megépítése. Ezek együtt eredményezik majd, hogy lényegesen könnyebb lesz a közlekedés a belvárosban – emelte ki kérdésünkre a polgármester. Megjegyezte, a mostani beruházás eredményeként közvetlen előnyt jelent, hogy a buszok külön sávon, a körforgalmat elkerülve, gyorsabban haladhatnak át ezen a szakaszon a Budapest út felől a Jutasi út felé, valamint a Jutasi út irányából a Hotel elé.

Olvasóink közül többen megjegyezték, egy körforgalom megépítésével nem javul a helyzet a belvárosban, sőt, a közeli jelzőlámpák miatt inkább torlódások várhatóak. Porga Gyula erre reagálva elmondta, ha az esetleges fennakadások miatt nem építenénk meg ezt a körforgalmat, soha nem lépnénk előre. Ismételten aláhúzta, ez még nem a végső megoldás. – Egy hosszú út elején járunk, erre sikerült forrást szereznünk, de már előkészületben van az észak-déli tengely kiépítése, vagyis a most megépülő körforgalomtól a Szikvíz parkolón keresztül az Almádi út és a Radnóti térre kivezető szakasz megépítése. Az ehhez szükséges támogatási szerződések egy év múlva létrejöhetnek – jegyezte meg a polgármester.

A beruházás 266 millió forintos uniós támogatást nyert el az önkormányzat, melyet 300 millió forintos önrésszel egészített ki. Az építkezés ideje alatt a belvárosban félpályás útlezárások, torlódások, fennakadások várhatóak. Az önkormányzat arra kéri a lakosságot, a gyorsabb haladás érdekében gépjárművel kerüljék el ezt a kereszteződést, illetve használják a tömegközlekedési eszközöket.

Forrás: Vehír.hu