A környezetvédelemre nevelnek
2011. szeptember 07. szerda, 05:17 Közéleti hírek

A fenntarthatóságra nevelés a célja annak a projektnek, melyhez több mint négymillió forintot nyertek veszprémi általános iskolák.

A projekt megvalósításával egy éven keresztül öt ökoiskolában rendezvénysorozatokat tartanak a Deák iskolában működő Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktató Központ szervezésében – hangzott el kedden délelőtt a tanintézményben tartott sajtótájékoztatón.

Némedi Lajos kiemelte a kezdeményezés jelentőségét. Úgy fogalmazott, ma már gyermekeinknek egészen fiatal korban meg kell ismerkedniük a környezetvédelemmel, ugyan olyan jelentős ismeretről van szó, mint például az ABC vagy a számtan. A fiatalok az általános iskolákban a legfogékonyabbak az új ismeretek befogadására, ezért is fontos ez a pályázati lehetőség. – 95 százalékos támogatottsággal 4 millió 244 ezer forintot költhetünk el erre a célra Veszprém iskoláiban – húzta alá az alpolgármester.

Veszprém öt ökoiskola címmel rendelkező általános iskolája pályázott közösen (Deák, Gyulaffy, Cholnoky, Botev és Szilágy általános iskola), aminek részeként egy programsorozatot indítanak el a helyszíneken 2012 áprilisáig, amiken mintegy 600 általános iskolás vesz rész. A pályázaton megszerzett eszközök a lebonyolító Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktató Központ kezelésében maradnak, így a későbbiek során is felhasználhatók, mind több diákhoz eljuttatva az információkat.

A fiatalok globális környezeti problémákkal foglalkozó filmeket néznek meg, előadásokat tartanak számukra a klímaváltozásról, ökolábnyomot mérnek, valamint a tudatos, környezetkímélő magatartásokat is erősítik.

Bízunk benne, hogy a fiatalokban elmélyül a környezettudatos magatartás, s egyszer eljutunk arra a pontra, hogy a mi gyerekeink, unokáink számára mindezek természetesek lesznek – mondta Horváth Szilárd, a Deák iskola igazgatója. Nagyné Kozma Ildikó, a városi feladatokat ellátó Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktató Központ vezetője hozzátette, a későbbiekben több iskola is lehetőséget kap arra, hogy a program egyes részeivel megismerkedjen. A projekt során meghirdetett különböző pályázatok legjobbjai értékes díjazásban részesülnek.

Forrás: Vehír.hu