Kezdődik az őszi lomtalanítás
2011. augusztus 29. hétfő, 06:24 Közéleti hírek

A VKSZ Zrt. szakemberei kérik a veszprémi polgároktól, hogy a veszélyes hulladékot ne tegyenek ki az utcára a lomtalanítás során.

A VKSZ Zrt. a honlapján már jó előre tájékoztatta a lakosságot az őszi időszak lomtalanítási időpontjairól. Egyes városrészekben szeptember első hétvégéjén már kihelyezhetők a háztartásokban keletkező lomok – nyilatkozta Gönczi Zoltán, a „VKSZ” Zrt. Hulladékgazdálkodási Üzemének vezetője.

Nagyon fontos, hogy a hirdetésben megjelenő időpontokhoz mindenki igazodjon. Az elszállítás csak akkor zökkenőmentes, ha az előre meghirdetett időpontban helyezik ki a lakosok a lomokat, és nem kell vissza-visszatérni bizonyos városrészi területekre.

A „VKSZ” Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a begyűjtés gyors legyen, elkerülve a lomok széthordását, a kupacok feldúlását. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, hogy amennyire lehet, alakosok zárt kupacokat helyezzenek ki, amelyeket nem lehet könnyen szétbontani, minél inkább akadályozva a lomokban történő turkálást.

– Mit tekinthetünk lomnak?

– A lom a háztartásokban keletkezett azon hulladék (háztartási berendezési tárgyak, eszközök), amely a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedényben nem helyezhető el. A lomtalanítás alkalmával a háztartásokban, normál háztartási mennyiségben keletkező lomok begyűjtése a feladatunk.

Gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy minden az utcára kerül, például a lakásfelújításból származó építési törmelék, a zöldhulladék, és sajnos a veszélyes hulladék is. Kiemelném, hogy a gumiabroncs és a használt étolaj különleges kezelést igénylő hulladék, míg a rossz akkumulátor, kiürült vagy beszáradt festékesdobozok, fénycsövek, elektronikai hulladékok, száraz elemek veszélyes hulladékok, melyeket tilos az utcára kihelyezni. Ezek nem háztartási lomok. Ha ilyen keletkezik egy háztartásban, a lakosságtól külön térítési díj nélkül átvesszük a Kistó utcai hulladékudvarban (hétfőtől csütörtökig 7.00 és 15.00 között, pénteki napokon 7.00 és 12.00 között), sőt évente egyszer veszprémi lakosoktól el is szállítjuk a fent említett veszélyes hulladékokat, amiért nem számolunk fel külön térítési díjat – hangsúlyozza Gönczi Zoltán.

– Mit tehet az, aki valami miatt nem tud igazodni a lomtalanítás időpontjához?

– A veszprémieknek évente egy alkalommal lehetőségük van 1 m3 mennyiségű lomot a hulladéklerakóra szállítani, amit külön térítési díj nélkül veszünk át. Szeretném megerősíteni, hogy lomtalanításkor se feledkezzenek meg a szelektív gyűjtésről. A hasznosítható hulladékok kerüljenek a szelektív gyűjtőkbe vagy a Kistó utcai hulladékudvarba. Ha bármilyen kérdésük van, vagy bizonytalanok a hulladékok elhelyezésével kapcsolatban, forduljanak ügyfélszolgálati irodánkhoz: Veszprém, Kistó u. 8., ingyenesen hívható zöld szám: 06 (80) 949-849.

Az őszi lomtalanítás időpontjai itt>>

Forrás: Vehír.hu