A veszprémiek aktivitását kérik
2011. augusztus 25. csütörtök, 05:59 Közéleti hírek

A helyi jogalkotásra vonatkozó társadalmi egyeztetés új szabályai így praktikusan szeptembertől érvényesülhetnek.

A helyi önkormányzatok képviselőtestületei törvényi felhatalmazást kaptak, hogy a helyi sajátosságoknak megfelelően az általuk megalkotott rendeletek előkészítésében való társadalmi részvétel szabályait meghatározzák. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a nyári szünet előtti utolsó ülésén, júniusban ennek megfelelően módosította Szervezeti és Működési Szabályzatát. A helyi jogalkotásra vonatkozó társadalmi egyeztetés új szabályai így praktikusan szeptembertől érvényesülhetnek.

 


Gerstmár Ferenc

A veszprémi LMP ezért hívja fel most az állampolgárok figyelmét erre a lehetőségre hangsúlyozva, hogy ez egy fontos, de önmagában nem elégséges elem a lakossági vélemények becsatornázásra. A következő időszakban keresni kell a módját, hogy a jelenleg még a társadalmi egyeztetés alóli kivételek közül, például a költségvetésről, vagy a vagyongazdálkodásról is megfelelő keretek között fejthessék ki álláspontjukat az állampolgárok. 

A rendelet-tervezetek előkészítése során az állampolgárokat érintő jogokkal és kötelezettségekkel kapcsolatos helyi jogszabálytervezeteket érintően az állampolgároknak lehetőségük lesz véleményük kifejtésére, észrevételeik megtételére. A rendelet-tervezetet tartalmazó előterjesztés előkészítésének jogi és szakmai koordinációjáért felelős jegyző gondoskodik róla, hogy a rendelet-tervezet a közgyűlést megelőző 10. nap 12 óráig közzétételre kerüljön az önkormányzat honlapján és a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájában. A rendelet-tervezettel kapcsolatosan kialakított véleményüket az állampolgárok elektronikusan a közgyűlést megelőző 4. nap 24 óráig, míg papír alapú dokumentumban a közgyűlést megelőző 6. nap 13 óráig nyújthatják be a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájában.

Gerstmár Ferenc, LMP-s képviselő szerint az első hónapok tapasztalatai alapján érdemes lehet megvizsgálni, hogy a rendelet-tervezetek közzétételét egy korábbi időpontban határozzák meg, ezáltal növelve az állampolgári véleményezés időtartamát.

A véleményeket, észrevételeket a jegyző a közgyűlést megelőző 3. nap 12 óráig megküldi a képviselők részére.

Az előterjesztés tárgyalásakor Gerstmár Ferenc javaslatát is elfogdta a közgyűlés. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a képviselők az állampolgári véleményeket érdemben figyelembe vegyék. Azok megfontolása után, ha indokoltnak látják bővebb, 1 nappal meghosszabbított időkeretben nyújthassanak be módosító indítványokat.

A veszprémi LMP arra kéri az állampolgárokat, hogy vegyenek részt a városi rendeletalkotások folyamatában. Javaslataikkal segítsék az önkormányzati munkát. Aktivitásukkal adjanak értelmet az új részvételi elem bevezetésének.

Forrás: Vehír.hu