Csúcstartó a Pannon Egyetem mérnök-informatikus szaka
2011. július 26. kedd, 08:22 Közéleti hírek

A Pannon Egyetem a minőség mellett kötelezte el magát, 2011-es felvételi eredményei is ezt tükrözik, a karok jól teljesítettek. A felvételi eljárással 2879 hallgató jut be az intézménybe.

A legtöbb szakon emelkedett a felvételi ponthatár, nőtt az államilag támogatott képzésben résztvevők száma. A fő szakokon kiemelkedően magas felvételi ponthatárt állapítottak meg. Az országos ponthúzó értekezletet követő pénteki sajtótájékoztatón  dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora elmondta:  bár országosan csökkent a felvett diákok  létszáma, a Pannon Egyetem a tavalyi évhez hasonlóan betöltötte a keretét. Az egyetem a minőség mellett kötelezte el magát, ugyanakkor a mennyiségi paramétereket is teljesítette. A  rektor kiemelte:  fontosnak tartja, hogy az a hallgató, akit felvesznek, megszerezhesse a diplomát, az egyetem a minőségi képzést, a szakmai karrier lehetőségét  biztosítja számára. Külön megemlítette a nagykanizsai képzési hely  eredményességét, speciális képzését.

A Pannon Egyetemre  az idén  közel  7000 jelentkeztek, az általános felvételi eljárásban   2879 hallgatót vettek fel.  (Alapképzés nappali tagozaton államilag támogatott képzésben 1029, költségtérítéses képzésben 373, alapképzés levelező tagozaton államilag támogatott képzésben 158,  költségtérítéses képzésben 310, mesterképzés nappali tagozaton  államilag támogatott képzésben  154, költségtérítéses képzésben 2,  mesterképzés levelező tagozaton államilag támogatott képzésben  216, költségtérítéses képzésben 68, felsőfokú szakképzés  nappali tagozaton  államilag támogatott képzésben 436, költségtérítéses képzésben 23, felsőfokú szakképzés levelező tagozaton államilag támogatott képzésben  75, költségtérítéses képzésben 35 hallgató kezdi meg tanulmányait).

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar az általa kínált hét alapszakon és hét mesterszakon a kiélezett  országos versenyben továbbra is tartja a szintet a jelentkezők és a felvettek számát tekintve, magas ponthatárokkal. A karon a  turizmus-vendéglátás,  a  műszaki menedzser, a  gazdálkodás  és menedzsment szakok a legnépszerűbbek, újdonság a  turimus-menedzsment  angol nyelvű képzés; a kar több angol nyelvű képzés indítását tervezi.

A Georgikon Karon nemcsak a felvettek száma növekedett, hanem azon belül  az állami finanszírozású hallgatók aránya is. A karon   több hallgatót vettek fel a mezőgazdasági alapszakokra, újdonság a kertészmérnöki  és vidékfejlesztési agrármérnöki  mesterszakok.

A Mérnöki Karon a tavalyihoz képest 15 százalékkal  nőtt a felvett hallgatók létszáma, 11 szakon a felvételi pontszám is növekedett, ami a minőségi képzés mutatója. A kormány is felismerte, hogy a gazdasági fejlődés záloga a természettudományos és mérnöki képzés erőteljesebb támogatása.   A karon a vegyészmérnöki, gépészmérnöki, mechatronikai mérnöki és a kémia szakok a legnépszerűbbek.  Az anyagmérnöki, a gépészmérnöki és a mechatronikai mérnöki terület dinamikus fejlődése a felvételi pontszámok  évről évre  való  növekedésében is tükröződik.

A Modern Filológiai és Társadalomtudományi  Kar a tavalyihoz képest csaknem ugyanannyi  hallgatót vett fel,  fordító és tolmács  mesterszakra országos szinten  ide vettek fel a legtöbb hallgatót (26-ot). Egyetemi  szinten alapszakokon  különösen magas a ponthatár a nemzetközi tanulmányok (424), a politológia (420) és a társadalmi tanulmányok (386) szakokon. Népszerű az anglisztika, a magyar, a nemzetközi tanulmányok és a germanisztika szak, újdonság az idegennyelvi kommunikátor felsőfokú szakképzés.

A Műszaki Informatikai Karra idén is a legjobbakat  vették fel: a mérnök informatikus  alapképzés nappali  tagozatán   harmadik éve  országos szinten  Veszprémben a legmagasabb az államilag támogatott felvételi ponthatár, 375 pontot kellett elérni a  jelentkezőknek. A költségtérítéses ponthatár országos szinten mindhárom informatikai alapszakon itt a legmagasabb; mérnök-informatikus költségtérítéses alapszakon  478 pont (480 az elérhető legtöbb). A karon a programtervező-informatikus szak a legnépszerűbb, újdonság a logisztikai mérnök mesterszak Nagykanizsán.

A pótfelvételi eljárás keretében a Pannon Egyetemen számos szakot hirdetnek (erről a  karok honlapján  tájékozódhatnak a jelentkezők), a jelentkezési határidő augusztus 9-e.

Forrás: Napló-online