Szeptembertől épül a körforgalom
2011. július 21. csütörtök, 05:12 Közéleti hírek

Dinamikus közlekedés jöjjön létre a belvárosban – ez a legfontosabb célja a hamarosan megépülő körforgalomnak a Jutasi-Budapest utca kereszteződésénél.

A közbeszerzést követően várhatóan augusztus végén, szeptember elején kezdődhetnek meg a kivitelezési munkálatok – mondta Bárnyi Mária alpolgármester kedden délelőtt tartott sajtótájékoztatóján a városházán. Elhangzott, ez csak az első lépés, további csomópont-átépítést terveznek a Jutasi út mentén a Kopácsi és a Bagolyvári út kereszteződéseknél; a Ranolder térhez a Szikvíz parkoló területén átvezető úttal pedig tehermentesíteni tudják a Hotel előtti szakaszt. Korszerűsíteni kívánják a kórház előtti részt, valamint a színház körüli utakat, mindezekkel együtt valósulhat meg egy új, dinamikus közlekedés a városban.


Szöllősi József, Jankó Tamásné és Brányi Mária a sajtótájékoztatón

A jelenlegi projekthez 266 millió forintos uniós támogatáshoz jutott az önkormányzat, amit 300 millió forint önerővel egészít ki. – Számos nehézséget kell leküzdenünk, de az Aradi vértanúk utcában megépülő körforgalom is igazolta, érdemes korszerűsíteni – hangsúlyozta Brányi Mária.

A Jutasi-Budapest utca kereszteződésében megépülő körforgalom nem csak az átvezető utakat foglalja magába, hanem a Hotel előtti parkolóhoz is csatlakozást garantál – ismertette Jankó Tamásné, a Pannon Terv Veszprém Kft. közlekedéstervezője. Elmondta, külön forgalmi sáv biztosítja majd a közlekedést a Budapest útról a Jutasi útra kanyarodóknak, valamint a Jutasi útról a Hotel felé haladóknak, ami tehermentesíti majd a körpályát. A gyalogos közlekedés aluljáró segítségével történik.

– Frekventált csomópontról beszélünk, ezért úgy alakítjuk az építkezést, hogy a forgalom minél zavartalanabbul valósuljon meg, de a lakosok együttműködésére is szükség lesz – húzta alá a tervező. A bevezető utakon táblák jelölik majd, érdemes elkerülni a centrumot és inkább a belső-körgyűrű felé venni az irányt, a helyieket is arra kérik, a gyorsabb haladás érdekében az építkezés ideje alatt kerüljék el ezt a kereszteződést. A városból kifele menő  helyközi és távolsági buszok is kerülő utakon közlekednek az átépítés alatt.

A helyi járatok a menetrend szerint közlekednek a beruházás idején (kivéve a 23-as járatot), a helyközi és távolsági buszok azonban módosított útvonalon haladnak. - A Budapest utca felől érkező járatok a megszokott módon érik el a buszpályaudvart, azonban a Budapest és Győr felé haladó buszok kerülő úton, a Jutasi, Munkácsy, Haszkovó utca (belső körgyűrű) útvonalon érik el a kivezető szakaszt. Az itt található lámpás kereszteződésnél ideiglenes megállót is létesítünk számukra – tájékoztatott Szöllősi József, a Balaton Volán Zrt. termelési igazgatója. Érdeklődésünkre elmondta, ez a kis kerülő kevesebb plusz költséggel jár, mintha a nehéz közlekedés miatt egy helyben állnának a buszok. A jegyárakat nem érinti a változtatás.

A tervek szerint a következő turista szezon kezdetére elkészül az új körforgalom. További részletek a projektről itt>>

Forrás: Vehir.hu