Veszprém, mint sikeres város a VOLT-on
2011. július 04. hétfő, 10:00 Közéleti hírek

Mitől lehet jó egy város? – erre a kérdésre keresték a választ a soproni VOLT Fesztivál Civil falujában Porga Gyula részvételével.

Az Új Széchenyi Terv sátor adott helyet a kerekasztal beszélgetésnek csütörtökön délelőtt, ahol mindenki egyetértett abban, hogy csak akkor lehet sikeres egy város, ha az ott lakók is jól érzik magukat.


Alföldi György és Cselovszki Zoltán

Alföldi György, Józsefváros stratégiai tanácsnoka szerint még nem alakult ki az a gyakorlat, hogyan lehet minél több állampolgárt megszólítani egy-egy témakörben. Véleménye szerint a különböző társadalmi rétegekben élőket más-más eszközökkel lehet hatékonyan bevonni a programokba.

Veszprém polgármestere elmondta, a kisebb közösségek erejében hisz, amit több városrészi egyesület működése is bizonyít. – Hiába teszi közzé az önkormányzat bizonyos változásokat, csak a kész tervek elkészülése után – amikor látványos szakaszba ér egy beruházás – jelzik a problémákat. Cselovszki Zoltán, Belváros-Lipótváros főépítésze hozzátette, fontos, hogy az emberek részt vegyenek az előkészületekben, részesévé váljanak a folyamatoknak, mert akkor később jobban kötődnek hozzá.


Porga Gyula

Egy város sikere abban mérhető le – mutatott rá Porga Gyula –, hogy milyen közösségben élnek az ott lakók. Ha a helyiek szeretik városukat, az az idegenforgalomban is megmutatkozik. Az érdeklődőknek elmondta, a használt köztereket időnként meg kell újítani, ez történt a Séd-völgy esetében, és most a belvárosi rehabilitáció alkalmával, hogy a munkák végeztével szívesen menjenek oda az emberek.

A beszélgetésen elhangzott, egy város életében akár 50 évre előre is érdemes tervezni, kész tervekkel kell rendelkezni, s a megfelelő forrásokat kihasználva fejlődni. Előbb a célokat kell meghatározni, majd ehhez pályázatokat keresni, nem pedig fordítva. Porga Gyula ehhez kapcsolódóan elmondta, Veszprém az elmúlt négy évben hatmilliárd forint pályázati forráshoz jutott. – Amikor a jövőt tervezzük, fontos, hogy ne a politikai irányítson, konszenzus legyen a terveket illetően – hangsúlyozta Veszprém polgármestere.

Forrás: Vehir.hu
(kép: y)