Nem akarnak kínai negyedet a veszprémiek
2011. június 28. kedd, 09:21 Közéleti hírek

A város vezetése, a projektet lebonyolító Pro Veszprém Kft. és a konzorciumi partnerek is képviseltették magukat a belvárosi rehabilitációról szóló lakossági fórumon a Lovassy gimnázium tornacsarnokában hétfőn. Rajtuk kívül 50-60 érdeklődő vett részt a csaknem háromórás eszme- és véleménycserén.

A fórumra látogatók a szakemberek beszámolóinak köszönhetően, valamint a látványtervek és a beruházást bemutató videó megtekintésével nyerhettek bepillantást az előttük álló munkálatokba. A közönség megismerhette a projektet lebonyolító céget és annak elképzeléseit is Rajmon Viktor ügyvezető és Bischof Péter projektvezető segítségével. Az egyórás tájékoztatót követően a lakosok tehették fel kérdéseiket.

Kérdésre válaszolva Radács Attila, a Bakonykarszt Zrt. műszaki igazgatója elmondta, a beruházás során megnövekszik a vízvételi lehetőségek száma, hiszen három új ivókút is kerül majd a belvárosba. Amennyiben az időjárás szükségessé teszi, akkor a társaság a munkálatok alatt is oszt vizet járókelőknek.

Célszerűbb volna előbb a húszemeleteshez elvégezni az átkötő távhővezeték munkálatait és csak utána a szemben lévő házhoz, így nem kellene ideiglenes vezetéket létrehozni, és kevesebb lenne az az időtartam, amíg kiesik a szolgáltatás – vélekedett a toronyház egyik lakója. Polhammer Kálmán, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. hőszolgáltatási igazgatója elmondta, csak a mostani tervekkel lehetséges, hogy szeptember 15-től szolgáltatni tudjanak a húszemeletesben, az ideiglenes vezeték pedig amúgy sem emészt fel komoly összeget.

A népesség nem fog csökkenni nálunk, legfeljebb színváltozáson megy át. Miért enged be Veszprém ennyi kínai üzletet, miközben a helyi kereskedők sorra mennek tönkre, mert nem bírják fizetni a bérleti díjakat? – hangzott a következő kérdés, amelyre Porga Gyula adott választ. A polgármester egyetértett a probléma fontosságával, ám – mint mondta – a piaccal nem lehet szembemenni. Úgy tűnik, hogy a kínai üzletek meg tudják fizetni a bérleti díjakat, azért, mert az ő termékeikre van kereslet. Az embereknek tudatosabban kellene választania a magyar árut ahhoz, hogy a helyzet változzon. A város vezetője kitért rá, a helyi pénz kibocsátása is a veszprémi kereskedőket hivatott segíteni.

A lakók érdeklődtek a húszemeletes tervezett megújításáról is. Némedi Lajos elmondta, az épület korszerűsítése továbbra is napirenden van, ám a kivitelezéssel foglalkozó társasággal probléma merült fel, amiről az alpolgármester nem tudott bővebb tájékoztatást adni.

Fröhlich Krisztián a konzorciumi partnerek képviseletében elmondta, a Cserhát társasház a Lepényépületével megegyező üveghomlokzatot kap majd, a Bástya üzletház viszont nem vesz részt a rehabilitációban, nem képezi a konzorcium részét.

Brányi Mária megnyugtatta az aggódókat, hogy a Bástyához vezető út továbbra is autósok rendelkezésére áll majd, így a kereskedők ott folytathatják az áruszállítást. Az alpolgármester kérdésre válaszolva arról is szólt, hogy a sétálóutca burkolata csúszásmentes beton és gránit lapokból készül, így nem kell balesetektől tartani. Porga Gyula ígéretet tett rá, megvizsgálják a lehetőségét annak, hogy meg lehet-e tartani a gyalogosátkelőt a piac előtt.

Többen aggodalmukat fejezték ki, hogy az új körforgalom ellenére dugó lesz a belvárosban, köztük Ajkai Gyula is, akivel az iveszprem.hu korábban készített interjút azzal az ötletével kapcsolatban, amely a Jutasi út forgalmát a buszpályaudvar másik oldalán vezetné el. A nyugdíjas szerint akármilyen szép aluljáró épül majd, az por-, levél- és szemétgyűjtő lesz.

A polgármester úgy reagált, olyan ez, mint amikor a szövetségi kapitány keretet hirdet, és várja mindenhonnan a tanácsokat. Eljön azonban az idő, amikor le kell játszani a mérkőzést, és akkor végleges döntést kell hoznia. – Kérem, várjuk meg a meccs végét, és csak utána döntsük el, hogy az önkormányzat jól, vagy rosszul oldotta-e meg a feladatát – fogalmazott Porga Gyula.

Schmidt István, az önkormányzat városfejlesztési irodájának vezetője kitért a közbiztonság kérdésére. A Kossuth utcát jelenleg is figyelik kamerák, ám ezek elavultak, ezért lecserélik őket, sőt az új közvilágítási rendszer kiépítésével további kamerákat helyeznek majd ki.

– Hogyan kárpótolják az üzlettulajdonosokat a kiesett bevétel miatt – kérdezte egy kereskedő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a hársfák illatát nagyon sokan szeretik, ezért nem szabadna eltűnniük a munkálatok miatt. A hölgy aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az aluljáró kettévágja a Kossuth utca egy részét.

Porga Gyula szerint a bonyolult tulajdonosi viszonyok miatt nehéz egységes megoldást találni, de a jövőben leülnek a kereskedőkkel, hogy egyeztessenek a kárpótlásról.

Brányi Mária elmondta, a lejtő a Lordok Háza közepétől indul majd. A hársfákkal kapcsolatban pedig arról tájékoztatott, hogy a növények már betegek, a rehabilitáció nélkül is ki kellene vágni őket. Ez a faj a sziklán nehezen él meg, ezért inkább oda terveznek ilyet ültetni, ahol több termőföld áll rendelkezésre, a többi helyre pedig berkenye- és kőrisféléket telepítenek. Némedi Lajos szerint összességében kétszer annyi növényt ültetnek, mint amennyi eltűnik a munkálatok miatt. Brányi Mária reményét fejezte ki, hogy a beruházás eredményeképpen olyan belvárosi pezsgés jön létre, mint ami a Séd völgyében már tapasztalható. Az alpolgármester elmondta, a Kossuth utca alsó részén információs pavilont hoznak létre, ahol a lakosok a rehabilitációval kapcsolatban érdeklődhetnek, és elmondhatják véleményüket.

 

Forrás: Indexveszprém.hu
(Fotó: y)