Fejlesztések a veszprémi mélygarázsban
2011. június 28. kedd, 04:59 Közéleti hírek

A „VKSZ” Zrt. fejlesztésének célja, hogy modernebb, kényelmesebb rendszerrel növelje a parkolási kedvet a földszint alatt.

A mélygarázs létesítése, karbantartása és fenntartása jóval magasabb költséget jelent a felszíni várakozóhelyeknél, viszont az az előnye, hogy az itt parkoló autók biztonságosabb, az időjárástól is védett környezetben parkolhatnak, és biztonsági rendszer figyeli az autókat. A „VKSZ” Zrt. fejlesztésének célja, hogy modernebb, kényelmesebb rendszerrel növelje a parkolási kedvet a földszint alatt.

A parkolóház zárt rendszerben fog működni. Június végétől 16 kamerás megfigyelőrendszer, július közepétől éjszakai rács védi majd a mélygarázs rendjét, biztonságát. A kijárati sorompó mellett egy kiszolgáló pénztárhelyiség épült az itt megfordulók rendelkezésére.

Új kamerarendszer kiépítése

A mélygarázsban eddig üzemeltetett videokamerák mennyisége a két szintre nem volt elegendő. Az új, 16 kamerás rendszer kiépítése már kielégítő a mélygarázs biztonságának biztosítására: a ki- és bejárati forgalom figyelését, valamint az eszközöket, a pénztárhelyiségeket és a parkolóhelyeket mindkét két parkoló-szintet biztosítja.

Éjszakai rács

A mélygarázsban 2008-ig működött a ráccsal történő zárás, mellyel biztonságosabb volt az éjszaka is bent tartózkodó autók parkolása. 2008–2011 között nem használták a rácsot, és ennek hatására az éjszakára is parkoló autók száma lecsökkent. A rács vezérlését július végétől újra működtetik, mely kompatibilis a jelenlegi informatikai sorompós vezérlő rendszerrel. A rács éjszakai zárása az ügyfelek autóinak nagyobb biztonságát garantálja.

Új RFID-s bérletek

Napjainkban minden informatikai rendszer alapja a megbízható felhasználói azonosítás. Lehet szó az irodai munkaállomásokra való bejelentkezéstől a mélygarázsban történő parkolásig. Az azonosításhoz birtok-alapú módszert alkalmaznak. A vonalkódos jegyes beléptető rendszer megmarad, csak a bérlet változik. Egy olyan rádiófrekvenciás (RFID) rendszer keretében működik majd, amely minimalizálja a visszaélést, a bérletkártya esetleges hamisítását. A bérletcserék ideje július végére várható.

Új pénztárhelyiség a mélygarázsban

A mélygarázs -1. szintjéről kifelé jövet, a sorompós automata mellett lévő kihasználatlan parkolóhelyen alakították ki az új pénztárhelyiséget, amely 2011. június 23-tól az ügyfelek rendelkezésre áll. A feljárat és pénztár között 1 méter széles ügyféltér marad az ügyek intézésére. A régi helyén a pénztár ettől a naptól nem üzemel. Minden mélygarázsban történő parkolással kapcsolatos ügyet az új pénztárnál lehet rendezni.

A VKSZ munkatársai bíznak abban, hogy a fejlesztések népszerűbbé teszik a parkolást a földfelszín alatt is.

Forrás: Vehir.hu