Emlékezni és emlékeztetni
2011. június 27. hétfő, 04:26 Közéleti hírek

A borzalmak korának, a holokauszt napjainak áldoztai előtt tisztelegtek a veszprémi zsidó hitközség tagjai és vendégeik vasárnap.

Egyfajta zarándoklatként járták végig a tisztelgők a holokauszt veszprémi emlékhelyeit. Budapesti úton, az egykori zsinagóga helyén állított emléktáblánál kezdték útjukat, majd a Komakút téren folytatták, ahol a második világháború végén felállított gettó állt, és végül a Mártírok úti zsidó temetőben gyászmisével fejezték be.

Kardos Péter főrabbi beszédében a hatvanhét évvel ezelőtti borzalmakra emlékeztetett mindenkit. Arra, hogy az idő törvénye miatt egyre kevesebb túlélő van, akiket emlékeztetni kell e napon. De akik még élnek, azoknak mást jelentenek a gáz, a vagon, a tábor szavak. Ők elsősorban nem a fűtésre, az expresszvonatokra vagy a pihenésre gondolnak. Őket e szavak a borzalmakra emlékeztetik.

A hatvanhét évvel ezelőtti borzalmak nem tettek különbséget hívő, hagyományait ápoló zsidók és ateisták között, a rémtett mindenkit érintett, akinek az volt a bűne, hogy zsidónak született. A rendszerváltás óta sajnos nem múlt el nap, hogy ne érték volna támadások a hazai zsidóságot. Zsinagógákra rajzolt horogkeresztek, hazátlanság, idegenszívűség hamis vádjai, az árpádsávos tüntetők megnyilvánulásai mind-mind éreztetik velük az antiszemitizmus megnyilvánulásait.

Porga Gyula polgármester fájó szívvel emlékezett az elhurcolt, a munkatáborokban szenvedő és meghalt áldozatokra, az egykori veszprémi polgárokra, akiket igaztalanul hurcoltak meg a halál barnainges ügynökei. Felhívta a jelenlévők figyelmét az Adolf Hitler vezette nácik szörnyűségeire, az antiszemitizmus veszélyére.

A zarándoklaton jelen volt a veszprémi születésű Sweitzer József egykori országos főrabbi családjával egyetemben.

Holokauszt az jelenti, égő áldozat. A nemzetiszocialisták által a II. világháború alatt a zsidóság ellen elkövetett népirtást értjük alatta. Körülbelül hatmillió zsidó áldozata volt e politikai akaratnak. Az 1941-45 közötti Magyarország területéről négyszázezer, a mai területéről kétszázezer zsidó áldozata volt a holokausztnak. A holokauszt minden tizedik, a legnagyobb nemzetiszocialista megsemmisítő tábor, Auschwitz-Birkenau minden harmadik áldozata magyar állampolgár volt.

Forrás: Vehir.hu