Ünnepelt a városrész
2011. június 27. hétfő, 04:19 Közéleti hírek

Gazdag kulturális programokkal zajlott a huszadik alkalommal megtartott Rátóti Napok. Ötödszörre nyújtották át a Hadnagy László-díjat.


Czaun János

Amikor a rendszerváltás idején az önkormányzatokra hirtelen rázúdult az autonómia és a függetlenség lehetősége, minden önkormányzat elkezdte keresni a maga útját, minden közösség kereste helyét a kultúra palettáján. Az első falunapot 1991-ben tartották meg Hadnagy László kezdeményezésére, hogy megmutassák a helyi kultúrát az érdeklődőknek – emlékezett vissza Czaun János, Gyulafirátóti Városrészi Önkormányzat vezetője szombaton este a falunap záró estéjén.


Dr. Navracsics Tibor

A jelenlévőket köszöntötte dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, aki jó hangulatot kívánt a rátótiaknak a programokhoz. – Bár sok nehézséget hoz az idei év, leljék meg az örömüket családjukban, szeretteikben, barátaikban – mondta.

– Meggyőződésem, hogy a kis közösségek összetartása elengedhetetlen a mindennapi élethez – szólt a városrészen élőkhöz Porga Gyula polgármester. Hozzátette, a rátótiak nem csak a munkában vesznek részt aktívan, hanem az ünnep idején együtt mulatnak.

Nevada Amália, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója elmondta, közel fél éves munka eredménye a falunap programjainak megszervezése, majd megköszönte a kollégák alázatos és önfeláldozó munkáját.

Az est fénypontjaként átnyújtották a Hadnagy László-díjat, amit azok vehetnek át, akik sokat tettek Gyulafirátót városrész kulturális életének fellendítéséért, a közösségek formálásáért, fenntartásáért. Az önkormányzat a díj alapításával tiszteleg a helyi lakosok által nagy tisztelettel és szeretettel emlegetett néhai Hadnagy László pedagógus, helytörténész emléke előtt is. 2011-ben Hock József kapta az elismerést.

Hock József 1939-ben született, évtizedek óta meghatározó alakja Gyulafirátót közösségi életének. 1953 óta a helyi katolikus templom kántora, azóta kíséri zenével esküvőiken az ifjú párokat. Több helyi civil szervezet aktív tagja. A díjazott elmondta, Hadnagy László osztályfőnöke volt az iskolában, s csak hálával tud visszagondolni azokra az évekre. Hozzátette, nem a szavak embere, inkább eljátssza, amit gondol, majd harmonikát ragadott.

Forrás: Vehir.hu