A korszerű oktatásért
2011. június 24. péntek, 10:15 Közéleti hírek

Az önkormányzat nyertes projektje az élethosszig tartó tanulás kulcskompetenciáinak fejlesztéséhez biztosít majd eszközöket.

A „Korszerű IKT eszközökkel a színvonalas oktatásért” című projekt egyik kiemelt célja az iskolarendszerű oktatás informatikai fejlesztése, az úgynevezett „Intelligens iskola” létrehozása, amely elsősorban az informatikai infrastruktúra fejlesztésére koncentrál. Az „Intelligens iskola” program nemcsak az informatikai készségek, hanem – a többi közismereti tárgyba beépülő infokommunikációs technológia (továbbiakban: IKT) támogatású pedagógiai módszertan által – a többi kulcskompetencia fejlesztéséhez szükséges infrastruktúrát is jelentős részben biztosítja. A fejlesztés így minden közoktatási intézmény (kivéve óvodák) számára egységes alapinformatikai infrastruktúrát biztosít, mely nélkülözhetetlen feltétele a kompetenciaalapú oktatás elterjesztésének és hozzájárul a területi különbségek mérsékléséhez és kiegyenlítéséhez.


Némedi Lajos

A projekt nyitórendezvényét június 23-án tartották Veszprémben, a városházán, ahol Szauer István projektvezető, az Oktatási és Sport Iroda vezetője ismertette a projekt főbb feladatait. A rendezvényt Némedi Lajos alpolgármester nyitotta meg, aki hangsúlyozta, mennyire fontos az oktatás fejlesztése.

A támogatás közvetlen célja az élethosszig tartó tanulás kulcskompetenciáinak fejlesztéséhez szükséges, egyenlő hozzáférést biztosító IKT infrastruktúra megteremtése a kedvezményezett településeken 2011. augusztus 31-ig. A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott 216.520.000.- Ft-ból valósul meg.


Szauer István

A projekt keretében a közoktatási intézmények számítógép-állományát korszerűsítik a pedagógiai, mérés-értékelési, valamint adminisztrációs feladatok igényeinek megfelelő infrastruktúra kialakítása érdekében, valamint a projektben résztvevő intézmények tantermeinek 40 százalékát ellátják internet-hozzáférési képességgel rendelkező interaktív prezentációs eszközökkel. A sajátos nevelési igényű tanulók – különösen a gyengén látók, hallássérültek, mozgássérültek, tanulási nehézséggel küzdők – integrált oktatását segítő speciális IKT eszközöket is biztosítják a támogatásnak köszönhetően az oktatási intézményeknek.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának nyertes iskolái:

Általános Iskolák
Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI
Báthory István Általános Iskola
Cholnoky Jenő általános Iskola
Deák Ferenc Általános Iskola
Dózsa György Általános Iskola
Gyulaffy László Általános Iskola
Hriszto Botev Általános Iskola
H. Botev Á.I. tagintézménye: Malomvölgy Általános Iskola Felsőörs,
Kossuth Lajos Általános Iskola
Rózsa Úti Általános Iskola
Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola

Középiskolák:
Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola és Diákotthon
Ipari Szakközépiskola és Gimnázium
Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola
Lovassy László Gimnázium
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Vetési Albert Gimnázium

 

Forrás: Vehir.hu