Az utolsó áldozat
2011. június 20. hétfő, 02:37 Közéleti hírek

A szovjet katonai megszállás utolsó magyarországi áldozatára, Radics Józsefre emlékeztek Gyulafirátóton csütörtökön délután.


Czaun János

– Nekünk, gyulafirátótiaknak, itt a 150 éves, és azóta is Közép-Európa legnagyobb lőtere szomszédságában egyetlen egy ember sem tudja megmagyarázni, hogy a szovjet csapatok felszabadítók, és nem megszállók voltak – kezdte köszöntőjét Czaun János, a városrészi önkormányzat vezetője. Folytatta, a helyi lakosok a bőrükön érezték, amikor pincéiket feltörték, ellopták húsukat, szerszámaikat, vagy éppen nőket molesztáltak. Az alkalmi tolvajlások, pitiáner károkozások, vagy éppen a durva erőszakosságok sora egy szomorú és hiábavaló tragédiához vezetett 25 éve, 1986. június 16-án, este hat órakor. Ebből az alkalomból Gyulaforátóti Városrészi Önkormányzat emléktáblát állított az akkori események helyszínén.


dr. Hende Csaba

Az emlékező beszédet dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter mondta el. – Nagyképű és garázda részegek a Föld minden pontján okoznak bajt, s bizony verekedés is gyakran előfordul az ilyesmiből. A hatóság megvédi a gyengébbet, megakadályozza az összetűzést, a bűnöst a szükséges és arányos mértékben megbüntetik, a károsult pedig elégtételt kap – fogalmazott. Ez nem egy egyszerű kocsmai történet. Egy megszálló hadsereg katonái és egy szabadságot elveszett nép fiai kerültek összetűzésbe – tette hozzá. – Az itt történtek, miszerint egy tisztben felmerült, hogy a harckocsit egy kocsmai nézeteltérés eldöntésére lehet használni, jól mutatja azt a hatalmi gőgöt és arroganciát, amellyel a barátinak hazudott, de valójában a legyőzött nemzetet kezelték – mutatott rá a honvédelmi miniszter. – Emlékeznünk kell, mit jelentett számunkra a szovjet csapatok jelenléte, miként tiporták sárba a magyar államot, miként zúzták össze a nemzet szabadságát, hogyan mérgezték meg a jelent és a jövőt és jelenlétükkel a hétköznapi élet olyan helyszíneit is, mint a rátóti kocsma – jegyezte meg dr. Hende Csaba.

Az emléktáblát Wessetzky Szabolcs református lelkész áldotta meg. Közreműködött az MH Légierő Zenekar Katona János ezredes vezetésével, Zsilinszky Cecília, a Veszprémi Székesegyház karnagya, valamint a Bakonyerdő Pávakör.

A rendezvényen megjelent Szentpáli Juhász Miklós honvédelmi főtanácsos, Brányi Mária, Veszprém város alpolgármestere és Radics József több családtagja is.

Forrás: Vehir.hu