Nem egészségügyi intézmény
2011. június 16. csütörtök, 21:30 Közéleti hírek

Egy diabeteses gyermek ellátása nagyobb felelősséggel jár, így az óvodák nem tudják egészségügyi dolgozó nélkül ezt biztosítani.

– Januárban tudtuk meg, hogy van egy kisgyermek, aki cukorbeteg, a szülők neki kérték az óvodai ellátásának biztosítását. Először az Egry úti óvodába szerették volna beíratni, de nem tudták biztosítani a feltételeket. A hírekkel ellentétben, nem zártuk ki az óvodai ellátásból, csupán a megfelelő feltételeket nem tudtuk biztosítani – számolt be róla Némedi Lajos polgármester.

Az önkormányzat több megbeszélést is szervezett a kisfiú óvodai ellátásának biztosítása érdekében, aminek köszönhetően ma már a gyermek a Bóbita Körzeti Óvoda Hársfa Tagóvodájába jár. Az intézmény közelében található a Táncsics Mihály Szakközépiskola, ahol a védőnő segítséget tud nyújtani a gyerek vércukorszint mérésénél és az inzulin beadásánál. Az óvodák nem egészségügyi intézmények, így az ott dolgozók ezeket a feltételeket nem tudnák biztosítani.

Az cukorbeteg gyermek óvodai ellátásáról, és az ezzel kapcsolatos biztosi vizsgálat eredményéről sajtótájékoztató keretein belül számoltak be június 15-én a Hársfa Tagóvodában.

A szülők az Oktatási Jogok Biztosához fordultak panaszukkal, mert úgy látták sem az óvónők, sem az önkormányzat nem segítőkész gyermekük óvodai ellátásának biztosítása ügyében. Áprilisban lefolytattak egy vizsgálatot az intézményben, de mivel a probléma megoldódott, így az ügyet lezárták, további vizsgálatokat nem kezdeményeznek. Ami sikerként könyvelhető el, hogy országos szinten megvizsgálják a diabeteses gyerekek ügyét, így remélhető, hogy jogszabályban szabályozzák majd az ő ellátásukkal kapcsolatos teendőket és feltételeket.

Hegyiné Horváth Éva, a Bóbita Körzeti Óvoda Hársfa Tagóvodájának vezetője elmondta, hogy az Oktatási és Sport Iroda felé készítettek egy beadványt, melyben a hat körzetnek kérnek egy mobil ápolónőt, aki a cukorbeteg gyerekek gondozásában segítséget nyújthat. Egy diabeteses gyermek ellátása ugyanis nagy felelősség, hiszen az óvodások nem tudják figyelni önmagukat, bármikor rosszul lehetnek és a nevelőnek cselekednie kell. Akinek nincs egészségügyi múltja, annak ijesztő lehet ilyen kisgyerekkel foglalkozni, nem is beszélve arról, hogy több odafigyelést igényel, mint egy átlag óvodás.

A cukorbeteg kisfiúval Hoffmann Gézáné és Nagy Sándorné óvónők felváltva foglalkoznak. Nagy Sándorné elmondta, hogy a csoportjában 25 gyerek van, de erre a fiúra nagyobb figyelmet kell szentelnie. Ez a feladat plusz embert követelne, mivel délután négyig ott van a gyermek, meg kell oldani a napi többszöri cukorszint mérését, az inzulin beadását és a diétás étkeztetését.

Némedi Lajos kiemelte, hogy habár ennek a kisfiúnak az óvodai ellátása megoldódott, élnek Veszprémben más diabeteses gyerekek is, akinek a szülei hasonló problémával küzdenek, így idővel ezeknek a gyerekeknek az ellátását is biztosítani kell. Az Oktatási Jogok Biztosa által lefolytatott vizsgálat rávilágít egy országos problémára, aminek kapcsán remélhetőleg megoldás is születik majd.

Forrás: Vehir.hu