Keveset kell bírságolni
2011. június 13. hétfő, 15:19 Közéleti hírek

Az építésztervezőként szerzett tapasztalataimnak köszönhetően építész- és ügyfélbarát legyen a hivatal – szögezi le céljait Lamos Péter, a Városépítészeti Iroda új vezetője.

Lamos Péter 2007-ben diplomázott a Műegyetemen, ahol okleveles építészmérnökként végzett. Tima Zoltán Ybl-díjas építésznél kezdett el dolgozni, három évig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér engedélyezési-, tender-, és kivitelezési tervein munkálkodott.

– Nem szerettük volna a fővárosban felnevelni születendő gyermekünket, ezért elkezdtem kutakodni vidéki munkalehetőségek után. Itt, a Lovassyban tanultam, így Veszprém prioritásnak számított, szerencsére kiírtak egy pályázatot építéshatósági ügyintéző munkakörre. Tervezőként mindig az asztal túloldalán ültem, én jártam a hatóságokhoz, szerettem volna kipróbálni, milyen a másik oldalon lenni. Tavaly augusztusban Alsóörsön kezdtem a munkát.

– Mikor került át a Városépítészeti Iroda élére?

– Az iroda korábbi vezetője egészségi okok miatt közös megegyezéssel megszüntette munkaviszonyát, s távozott a veszprémi csoport vezetője is. Igyekeztek házon belül megoldani az utánpótlás, ekkor merült fel az én nevem. Örömmel vállaltam el a feladatot idén áprilisban, mégpedig azzal a céllal, hogy az építésztervezőként szerzett tapasztalataimnak köszönhetően építész- és ügyfélbarát legyen a hivatal. Az elődöm régóta dolgozott ebben a munkakörben, szépen kialakult munkaszervezetet, ügymenetet hagyott rám, a belső hivatali átalakítás miatt azonban ez a rend felborult, ezért első lépésben azon dolgoztunk az új csoportvezetőkkel, hogy újból összerakjuk az ügyfélfogadási rendeket. A jegyző hatáskörébe az első fokú építéshatósági ügyek tartoznak, de építésigazgatási szempontból több Veszprém környéki település is hozzánk tartozik. Szerencsére a kollégáim tapasztaltak, átlátják az ügyeket, ismerik a területeket, komoly segítséget nyújtanak.

– Mit ért ügyfélbarát hivatal alatt?

– Jogszabályok írják elő, hogyan kell építkezni. Törvények, kormányrendeletek, helyi rendeletek, mindegyik egy kicsit hozzátesz - ezeket betartva lehet építési tevékenységet végezni. Azonban nem kell mindenhez hatósági engedély. Ez alapján három csoportot különböztethetünk meg. Építési engedélyköteles, bejelentéshez kötött, valamint építési engedély, és bejelentés nélküli végezhető építési tevékenység. Elsőre példa egy új lakóház építése, második lehet egy tetőhéjazat csere. Ebben az esetben nem kell engedélyt kérni, de fél éven belül kimegyünk ellenőrizni. Ha esetleg olyat észlelünk, ami jogszabályba ütközik, hivatalból el kell járnunk. Nem gondolom, hogy ezt erőből kell megtenni, inkább ész érvek mentén kell sorakoztatni azokat a jogszabályokat, amire ilyenkor támaszkodunk. Utolsóra példa pedig egy kerékpártároló elhelyezése.

– Miként segítik az építkezők munkáját?

– Avatatlan szemnek meglehetősen nehéz átlátni és eligazodni a jogszabályokban. Azt tanácsolom, ha bárki, bármilyen építési tevékenységbe kezd, jöjjön be hozzánk, akkor is, ha nem kell hozzá engedély, s együtt beszéljük meg, mit tervez. A büntetések tekintetében nincs sok mérlegelési lehetőségünk, jogszabály írja elő azokat az eseteket, amikor bírságolni kell. Egyébként a fegyelem és a jogkövető magatartás 90 százalék feletti Veszprémben.

Forrás: Vehir.hu