Közösek az érdekek
2011. június 09. csütörtök, 11:41 Közéleti hírek

Veszprémben tartották meg a Megyei Jogú Városok Szövetsége Kulturális Albizottsága első ülését Porga Gyula elnökletével szerdán.

A 23 megyei jogú városból 18-an képviselték magukat. Az elhangzottakat sajtótájékoztató keretében ismertették az ülést követően.

 
Mihalovics Péter, Porga Gyula és Navracsics Tibor

Az első napirendi pontkén kerekasztal beszélgetés zajlott az előadó-művészeti törvénytervezetről Halász János parlamenti államtitkár, L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, valamint Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere, az Előadó-művészeti Tanács tagja közreműködésével. Ehhez kapcsolódóan a Veszprémi Petőfi Színház helyzetéről Oberfrank Pál igazgató tartott beszámolót. A parlament a közeljövőben tárgyalja ezt a törvényt, amihez több módosítás javaslat is elhangzott.

Mihalovics Péter az Új Nemzedék Jövőjéért felelős miniszteri biztoskén vett részt az ülésen, aki az idén februárban kezdődő munkájáról számolt be. Elmondta, nem kisebb a feladatuk, mint egy kormányzati ifjúságpolitikai stratégia kialakítása. Egy hét múlva bemutatják azt a vitairatot, amit az érintett korosztály írt sajátos élethelyzetükről, tapasztalataikról, javaslataikról. Ezt követően a szakma képviselőit kérdezik meg és várhatóan október közepére mindezeket egy stratégiába gyúrják. – Minden kormányzati stratégia csak akkor válhat életképessé, ha annak lába leér a realitás talajára – hangsúlyozta.

A szakmai program kiemelt napirendjeként dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nyújtott tájékoztatást a Kultúrpolitika – Országimázs; Közigazgatási reform témakörében. – A szövetség nagyon erős lobbi erőt képvisel és próbáljuk a kormányzatot segíteni javaslatainkkal, hogy az elképzelés még jobbak legyenek. Mindenkinek az az érdeke, hogy a felálló új rendszer hatékony, jól működő önkormányzatokat hozzon létre – mutatott rá Porga Gyula.

 

Forrás: Vehir.hu
(kép: y)