Egy korty a rekordért
2011. június 08. szerda, 21:23 Közéleti hírek

Bekerül a Rekordok Könyvébe a szerdai vízivási kísérlet: országosan 35413, megyénkben 3877 regisztrált résztvevő húzta le egyidőben a pohár ivóvizét.

A rekordot a Magyar Víziközmű Szövetség kezdeményezte, a vezetékes ivóvíz népszerűsítése érdekében, az országban húsz település csatlakozott hozzá.  Megyénkben Veszprémben és Balatonfüreden gyűlt össze szép számú tömeg, hogy részese legyen a rekordnak. A vízszolgáltatók és az önkormányzatok színes, érdekes és az egészséges életmóddal kapcsolatos programokkal várták az érdeklődőket.

Veszprémben a Szentháromság téren és a várban a Benedek-hegyi lépcsőnél lehetett regisztrálni. Balatonfüreden a hajóállomásnál gyülekeztek a rekorderek. A rekordot pontban kettőkor állították fel. Veszprémben 3410-en, Balatonfüreden 467-en hörpintették ki poharukat, benne vezetékes csapvízzel. Veszprémben valószínűleg többen is lehettek, mivel az utolsó percekben is regisztráltak jó páran, ami nem kerülhetett bele az összesítésbe, és sajnos olyanok is akadnak szép számmal, akik a nagy tömegben nem jutottak el a vízvevő helyig, így kimaradtak a rekordból. "Aki az utolsó percben érkezik, vessen magára" – kommentálta ezt Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója.

A tömegben szinte mozdulni sem lehetett, a színpadon állók felhangosított szavait is elnyomta a sokaság hangja. A rekord után Porga Gyula, Veszprém polgármestere megjegyezte: lehet, hogy nem a Szentháromság téren ittak vizet a legtöbben, de itt voltak a leglelkesebbek. Örömét fejezte ki, hogy részt vehet a rekordban.

Hasonlóképpen nyilatkozott Balatonfüreden dr. Bóka István polgármester, ahol ugyan kevesebben gyűltek össze, de itt is lelkesen ittak Arday Zoltán, a DRV Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettesének felkérésére, s még lelkesebben tapsoltak a celebeknek, Lolának és Puskás Petinek. A veszprémi várban Vastag Tamásért visítottak a lányok.

A rekord előtt és után számos programba lehet bekapcsolódni. Veszprémben reggel Gyalogolj az egészségért címmel játékos vetélkedő és túra indult a városi szökő- és ivókutak, a Kertek, kolostorok sétaút érintésével. Volt táncbemutató, vízfestés, a Csalán egyesület bemutatója, valamint az Egy csepp az életért Alapítvány prevenciós programja.

A versenyekben szereplőknek Kugler Gyula ajándékokat adott át: a jétkos vetélkedőben az első helyezett a veszprémi Rózsa úti általános iskola végzett. Kugler Gyula beszédében a csapvizet méltatta: szinte láthatatlanul ott van a hétköznapokban, de nélkülözhetetlen. A legjobban ellenőrzött és biztos élelmiszer ez, fogyasztása ajánlott.

Az Egyszerre, egyidőben csapvizet fogyasztó legtöbb ember csúcsát tehát beállították a magyar rekorderek, s ebben a veszprém megyeiek becsülettel kivették részüket. A várbeli helyszín a húsz magyar közül a harmadik legnépesebb volt. A várban arra bíztatták a  résztvevőket: jövőre döntsék meg saját rekordjukat!

Forrás: Napló