Navracsics betartja ígéretét
2011. május 04. szerda, 20:11 Közéleti hírek

Veszprémben tartják tanácskozásukat a Visegrádi Együttműködés tagországainak igazságügy-miniszterei.

A Visegrádi Együttműködés célja, hogy a részt vevő államok (Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország) gazdasági, diplomáciai és politikai segítséget nyújtva egymásnak különféle területeken tudjanak projekteket létrehozni, együttműködni. Ez az erős közép-európai jelenlét most azért is különösen fontos, mert akár társadalmi-kulturális-történelmi, akár földrajzi, vagy gazdasági tényezőket figyelembe véve sokkal hasonlóbb helyzetben vagyunk egymással, mint a tőlünk nyugatra elhelyezkedő európai államokkal, így nagy a valószínűsége, hogy az Európai Unión belül is egyazon érdeket tudunk képviselni, erősítve egymás céljait, vagy egymás uniós elnökségi prioritásainak megvalósulását - nyilatkozta dr. Navracsics Tibor  miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.

- Ilyen típusú egyeztetés is lesz a mostani igazságügyi V4 és Közép-európai igazságügyi csúcstalálkozón, ahol a V4-ek Horvátországgal kiegészülve aláírják az igazságügyi képzésről szóló megállapodást.

A tanácskozás pénteken V4-ből Közép-európai igazságügyi csúccsá alakul: Németország igazságügyi államtitkára és Szlovénia igazságügyminisztere csatlakozik a találkozóhoz. Mivel a magyar EU-elnökség egyik fő prioritása Horvátország uniós csatlakozásának előmozdítása, Horvátország is részese az együttműködésnek.

- Veszprémi emberként azt szeretném, ha a városom nemcsak Magyarország, hanem valamelyest Európa térképén is megjelenne, részben a Balaton Régió egyik központjaként, részben pedig turisztikai célpontként - mondta dr. Navracsics Tibor. - Az eddig tapasztalt "vízfejűséget" szeretnénk megszüntetni azzal, hogy az uniós elnökség magyarországi rendezvényeit is több vidéki helyszínre szerveztük meg. Veszprémben ugyanezen a helyszínen tavaly horvát-magyar miniszterelnök-helyettesi találkozót tartottunk. Megválasztásomkor megígértem a veszprémieknek, hogy minden évben hozok ide legalább egy, nemzetközi szinten is jelentős rendezvényt, és ezt az ígéretemet is muszáj betartanom.

 
Forrás: Napló