A közbiztonságot kívánják óvni
2011. május 04. szerda, 06:23 Közéleti hírek

Tegnapi sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc LMP-s önkormányzati képviselő számos kritikai észrevételt fogalmazott meg a városban kihelyezendő térfigyelő kamerákkal kapcsolatban. Az elhangzott felvetésekről Némedi Lajos alpolgármester mondta el véleményét.

 

Némedi Lajos

– Gerstmár Ferenc képviselő úr azt mondja, hogy a térfigyelő kamerák preventív visszatartó ereje nem mérhető – ám véleményem szerint ennek ellenére szükség van rájuk. Tényleg nem lehet mérni például, hogy hány zsebtolvajt riaszt el szándékától az általa észrevett kamera – azonban a rendőrjárőrök jelenlétének megelőző hatása sem mérhető, de a polgárok mégis azt kérik, hogy lehetőség szerint minél több rendőr legyen az utcán, mert annak is van egy megelőző és egy biztonságérzetet fokozó hatása. Meg vagyok győződve arról, hogy a térfigyelő kamerákkal ugyanez a helyzet. Érdemes megjegyezni, hogy a rendőrség kezdeményezte évekkel ezelőtt a térfigyelő kamerák telepítését. A bűnügyek felderítésében sokat segítenek ezek az eszközök, gondoljunk csak a Cozma tragédiára: a gyilkosság helyszínén csak egy térfigyelő kamera működött, de az is nagyban segítette a nyomozást. Az áprilisi közgyűlésen a városi rendőrkapitány úr elmondta, hogy a Lovassy gimnáziumnál lévő térfigyelő kamerának köszönhetően sikerült azt az elkövetőt megtalálni, aki sorozatban törte föl az autókat.

– Az LMP városi képviselője szerint komoly problémát jelenthet a kamerák által rögzített képek, adatok törvényes – a személyiségi jogokat figyelembe vevő – kezelése.

– A képek a rendőrségnél egy erre a célra kialakított készüléken rögzülnek. A felvételeket a rendőrség olyan munkatársa figyelheti, nézheti vissza, aki az adatvédelmi és a személyiségi jogok védelméről szóló jogszabályoknak megfelelően végzi a tevékenységét. A dokumentumokat pedig az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően tárolja a rendőrség.

– Gerstmár Ferenc úgy látja, hogy a „szabad” terek megfigyelése elveszi azt a szabadságérzést, amit eredetileg ezek a terek hivatottak lennének biztosítani. Erről mi a véleménye?

– Az az anyuka, aki kikapcsolódni megy például a Séd-völgybe, abszolút nem foglalkozik a térfigyelő kamerával, sőt – szerintem – megnyugtató számára, hogy olyan biztonságos helyen van, amit adott esetben a technika véd. Aki viszont nem ezzel a szándékkal indul a Séd völgyébe, csak nyugtalankodjon, mert igenis látja a kamera. Egyébként a kamerák sötétben is olyan használható felvételeket tudnak készíteni, amelyek segíteni tudják a rendőrség munkáját.

– Milyen üzenetet közvetít az önkormányzat a veszprémi polgároknak a térfigyelő kamerarendszer folyamatos kihelyezésével és bővítésével?

– Lehetőségeink szerint mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a Veszprémben élők közbiztonsága, biztonságérzete jó legyen, ne kelljen attól félniük, hogy esetleg valamilyen támadásnak lehetnek kitéve. A közbiztonság ugyanolyan fontos az ember életében, mint egy falat kenyér, vagy mint egy jó szó, és ha kell, ilyen eszközöket is kell hozzá biztosítani.

Forrás: Vehir.hu