Biciklisbarát várost!
2011. április 27. szerda, 22:58 Közéleti hírek

Az útburkolatok helyreállítását a kerékpárutak építésének munkálatai váltották fel. Bár még nem alakult ki Veszprémben a kerékpáros kultúra, az önkormányzatnak mégis van kerékpáros-koncepciója, a városnak pedig a biciklizésre nem éppen alkalmas domborzata.

Nincs könnyű dolguk a városatyáknak, amikor arról kell dönteni, hogy merre épüljön tovább a bicikliút. Míg a közlekedési szakma célja a keleti– nyugati városrészek összekötése lenne – a Vámosi úttól Gyulafirátótig –, addig a lakosság igénye a Jutasi úti vonal, a vasútállomástól a belvárosig terjedő szakasz megépítése.

Nem könnyű a kerékpárosok helyzete a királynék városában, hiszen a domborzati viszonyok feladják a leckét a tervezőknek és kerékpárosoknak egyaránt. Schmidt István, a városfejlesztési iroda vezetője megérti a kerékpárosok problémáit, hiszen ő maga is gyakran pattan kétkerekűre.
– Márciusban kezdődtek meg a veszprémi kerékpárúthálózat új szakaszainak kivitelezési munkái, mely során 4,1 kilométernyi új út épül, ezzel a városon belüli összefüggő kerékpárutak hossza 8,6 kilométerre emelkedik – tájákoztatott a hivatal szakembere. Ahol új útszakasz létesül, már kötelező a kerékpárút betervezése.

– Tekintettel a domborzati viszonyokra, minden méter bicikliút sikernek számít. Ilyen terepen a költség ugyanis másfélszerese a szokásosnak – magyarázza Schmidt István, majd megnyugtat: a cél az, hogy mind a városon belüli, mind az országos kerékpárút-hálózatokra való csatlakozás megtörténjen.

– Ennek egyik eleme a már elkészült hivatásforgalmi út, amely a színházkerttől a déli intézményközpontig vezet, és csatlakozik a Balaton északi partjáig vezető kerékpárútra is – mondja Schmidt István. 

A megyeszékhely forgalmának döntő többségét levezető belső körgyűrű tehermentesítését szolgálja majd az a 4,1 kilométernyi új szakasz, melynek alapkövét nemrég rakták le a Wartha Vince és József Attila utca sarkánál. A közel 200 millió forintos kerékpárút a Stadion utcán keresztül csatlakozik az Almádiba vezető kerékpárúthoz.

Forrás: Napló