Hárommilliárdos városi tőkealapot hoztak létre
2020. december 10. csütörtök, 19:42 Gazdasági hírek

Aláírta a városi tőkealap létrehozását szentesítő megállapodást Porga Gyula polgármester és Bugár Csaba, az MFB Invest vezérigazgatója csütörtökön.

A hárommilliárd forintos jegyzett tőkéjű, 12 éves futamidejű tőkealap által tervezett átlagos befektetés 200250 millió forint.

A tőkealap iparágtól függetlenül nyitott a kkv-k számára, de az MFB Invest elsősorban a  régióban tradicionális feldolgozóiparból, valamint a kereskedelmi- és építőipari szektorokból, a turizmus, vendéglátás területéről számít a tőkefinanszírozás által növekedni vágyó vállalkozásokra.  

A tőkejuttatás jelenthet tőkeemelést már meglévő vállalkozásban, de lehetőséget ad közös vállalkozás alapítására, illetve részesedés vásárlására is. Az alap a vállalkozásokban kizárólag kisebbségi részesedést szerez, de nem zárja ki a tulajdonosi hitel nyújtását sem.


A megállapodás aláírása előtt a polgármester megjegyezte: nehéz időszak áll mögöttünk, és egy ilyen év után még fontosabb, hogy a veszprémi vállalkozások minden lehetséges segítséghez hozzáférjenek. Hozzátette: Veszprém viseli 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet, de még  fontosabb, hogy az erre az évre megvalósuló kezdeményezések fenntarthatók legyenek, Veszprémben 2023 után is jobb legyen élni és dolgozni, a városban sikeres vállalkozások legyenek, akiknek megéri itt működni. 

Bugár Csaba felvázolta, hogy Veszprém az ötödik megyei jogú város az országban, amely az MFB Investtel együttműködve városi tőkealapot hoz létre.

Az alap kezelését az MFB Invest tulajdonában lévő Focus-Ventures Zrt. intézi, a megfelelő vállalkozások kiválasztását az önkormányzat és a városi tulajdonú Pro Veszprém Kft. segítik, ezáltal teljes mértékben érvényesül a helyi gazdasági élet szereplőinek érdeke, hely- és szakismerete.

 
 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Simon Dani)