Üzleti infók és modern óriás kamion az Arénában
2018. november 16. péntek, 23:07 Gazdasági hírek

A szakmák, a munka és az üzlet infópontjává alakult a Veszprém Aréna csütörtökön: a parkolóban a szakmavilág kamion várta az érdeklődő gyerekeket, miközben a felnőttek a II. Veszprémi Üzleti Fórumon kaphatták meg a legújabb, vállalkozásokkal kapcsolatos ismereteket az Ipar 4.0 tükrében.

Már a parkolóban különleges, egyedi élményt biztosított az óriási roadshow kamion jelenléte, ahol a pályaválasztás előtt álló gyerekek négy szakmacsoporttal ismerkedhettek meg: építőipar, autóipar, vendéglátás és a kreatív szakmák.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara október hónapban indította útjára a pályaválasztást támogató „Szakmavilág” roadshow kamionját, a jármű októbertől decemberig minden nap más megyeszékhelyre látogat el.

A roadshow célja, hogy egy VR szemüvegen keresztül egy virtuális utazással, illetve más kísérő programok és játékos feladatok segítségével ismerkedjen a jövő generációja a szakmák világával. A rendezvényre iskolai csoportok, osztályok is érkeztek, és láthatóan számukra is élvezetes és újszerű élményt nyújtott a modern stílusú bemutató, tájékoztató.

Hogy mi is az Ipar 4.0 és hogy, mi a kulcsa egy versenyképes vállalkozásnak, azt az Aréna előterében tudhattuk meg. Ismert, sikeres vállalkozások és a Pannon Egyetem előadói informatív, szemléletes példákkal teli, mindenre kiterjedő előadásokkal vezették be az érdeklődőket a modern, haladó üzlet titkaiba.

Az ipar folyamatos, ugrásszerű fejlődését követve a gépek forradalmától, az elektromosság megjelenésén át eljutunk a jelenbe, amit joggal nevezhetünk az információtechnológia (IT) korának.

Az IT mostanra jelen van a mezőgazdaságban, agráriumban és egyértelműen az iparban is: az infokummunikációs technika a mindennapjaink részévé vált minden területen.

 Miért fontos ez nekünk itt Veszprémben? Mert ez a jövő – emelte ki Suhajda Attila.

Suhajda Attila azt is elmondta, hogy a veszprémi gazdaságot alapvetően azok a nagyvállalatok határozzák meg, amelyek itt működnek, tevékenykednek, és ők húzzák magukkal az itt lévő kis és közép vállalkozásokat is, ezért természetes, hogy nekik is alkalmazkodniuk kell ehhez a változáshoz.

 A városnak is fel kell készülnie, hogy továbbra is attraktív maradjon, és meg tudja tartani az itt működő vállalatokat, hiszen ez az átalakulás a termelésben drasztikusan érintheti azt a kérdést is, hogy hova települ egy nagyvállalat a jövőben, vagy hova helyez el újabb gyártósort – fűzte hozzá.

Dr. Józsa Tamás kabinetfőnök szerint az, hogy Veszprém két hatalmas gyűjtőterülettel rendelkező, infrastruktúrálisan fejlett, nagy gazdasági központtal (Győrrel és Debrecennel) mezőnyben tud lenni az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán, az egyértelműen nemcsak a kulturális erősségnek és annak a gazdag hagyatéknak köszönhető, amit együtt gondozunk már évszázadok óta, hanem azoknak a most, ma megvalósuló erőfeszítéseknek is, ami a gazdasági potenciálunknak a kibontakozásán keresztül jelenleg is zajlik, és körülvesz minket a mindennapjainkban.

Az egész napos programot Vityi Péter, az Ipar 4.0 Mintagyár projektről tartott előadása nyitotta, majd Veszprém és a régió gazdaságáról hallhattak tájékoztatást az idelátogatók.

A Tungsram mint „újjászülető” vállalkozás igazi érdekességnek számít, amelynek részleteiről Joseph Vajda beszélt.

A Foxconn és a Pannon Egyetem folyamatfejlesztési projektjének eredményeibe Dr. Abonyi János vezette be az érdeklődőket. 

Pápai Tamás, a Continental Automotive Hungary Kft. mint globális vállalat jövőképébe, Horváth Balázs pedig a CoreComm SI Kft. folyamatban lévő fejlesztési projektjeibe, gazdasági stratégiájába nyújtott betekintést.

A rendezvényen átfogóbb képet kaphattak a résztvevők a Veszprémben működő cégek helyzetéről és lehetőségeiről, és megtudhatták, hogyan maradhat versenyképes egy vállalkozás az Ipar 4.0 korában.

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)