Leégett egy veszprémi fröccsöntőüzem
2011. augusztus 18. csütörtök, 01:26 Gazdasági hírek

Egy kétezer négyzetméter alapterületű, polisztirolt gyártó üzemcsarnok égett le teljesen szerdán este Veszprémben, a Videoton Ipari Parkban.

A helyszínen 15 járműfecskendő dolgozott húsz vízsugárral, s hat vízszállító tartálykocsi szolgálta ki a fecskendőket - mondta Németh Tamás alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az ipari park bejáratánál.


A parancsnok közlése szerint a kétezer négyzetméter alapterületű műanyagfröccsöntő-üzem csarnokának tetőzete beszakadt, emberek nem sérültek meg. A tűzoltóság korábban úgy tájékoztatott, hogy egy nikecellgyár gyulladt ki.

A levegő, a felszálló sűrű, fekete füst szennyezettségét folyamatosan mérik a helyszínen lévő műszerkocsival, eddig még nem mérték mérgező anyagok koncentrációját - mondta az alezredes, hangsúlyozva: nincs veszélyes anyag a levegőben.

A tűz keletkezésének okáról még nem tudott nyilatkozni, de már folyamatban van a tűzvizsgálat. A megye tűzoltóinak zöme még az utómunkálatokon dolgozik, de folyamatosan váltani kell őket, mert légzőkészülékben kell dolgozniuk a nagy füstben és hőségben. A korábbi híreket pontosítva elmondta, hogy egy víztartály van az ipari parkban, de a folyamatos oltóanyag-ellátást a saját tartálykocsijaikkal biztosították. A parancsnok a kár megbecsülésére nem vállalkozott, azt jelentősnek nevezte. 

A környező települések polgármestereit értesítették, és Veszprém lakosságát is folyamatosan tájékoztatják közérdekű közleményként a városi televízióban a rendkívüli tűzesetről - mondta a sajtótájékoztatón Brányi Mária, a város alpolgármestere. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltóság ura a helyzetnek, és a levegőbe nem került emberekre veszélyes, mérgező anyag.

A tűz közelében lévő másik műanyagüzemben 20 óra 45 percig dolgozott mintegy 25-30 ember, akkor hazaengedték őket. A munkaidejük 22 óráig tartott volna - mondta Horváth Ádám nagyvázsonyi lakos az MTI-nek. Hozzátette: erős bűzt éreztek, és látták a nagy füstoszlopot. "Pánik nem volt, dolgoztunk" - tette hozzá, megjegyezve: aztán szóltak, hogy előbb elmehetnek haza.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a helyszínre tart. Utasította a meteorológiai szolgálatot, hogy a füstfelhő terjedését kísérjék figyelemmel.

Forrás: Index.hu/MTI