Digitális idegenvezető segíti a veszprémi gólyákat
2011. augusztus 16. kedd, 23:28 Gazdasági hírek

Európában is egyedülálló fejlesztéssel készül a veszprémi Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara az őszi tanévkezdésre. Az oktatási intézmény új hallgatóit egy okostelefonon futtatható alkalmazás segíti abban, hogy eligazodjanak a számukra még ismeretlen kampusz épületei között.

A magyar fejlesztés a kiterjesztett valóságot (augmented reality) alkalmazva, az okostelefon kamerája által mutatott képre vetíti rá a digitális adatokat, amelyeket egy központi adatbázisból hív le, a készülék pozíciójától függően. A gólyák ezzel az eszközzel egyből tudni fogják majd, hogy merre keressék például a jegyzetboltot, a tanulmányi osztályt, illetve, hogy milyen szórakozóhelyeket és kulturális helyszíneket érdemes felkeresni a városban.

“A Pannon Egyetem évek óta élen jár a digitális technológiák, új kommunikációs eszközök alkalmazásában - mondta el Klausz Melinda, a Gazdaságtudományi Kar marketingvezetője. Az elsők között kezdtük el a közösségi médiát használni, és most a kiterjesztett valóság is nálunk jelenik meg először.”

A szolgáltatás bevallottan 1-2 évvel megelőzi a korát, mégis van gyakorlati haszna és jelentősége. Sándor Szabolcs, a projektet megvalósító Karmamedia ügyvezetője szerint az okostelefonok előretörésével a mobil válik a legfontosabb kommunikációs csatornává.

A Karmamedia a Pannon Egyetem előtt már létrehozott egy kiterjesztett valóságot használó projektet, amely Veszprém város 116 turisztikai szempontból érdekes látnivalóját rögzíti. A kamera által mutatott képen megjelenő piros pöttyöt megnyomva a felhasználó részletes információkhoz jut az adott szoborral, vagy épülettel kapcsolatban, de például a Petőfi Színház esetében akár a műsoron lévő előadások időpontja is láthatóvá válik.

„A kiterjesztett valósággal már bárki találkozott, aki látott életében focimeccset a tévében” – magyarázta Sándor Szabolcs. „Amikor megjelenik az eredményjelző, akkor a kamerák képére vetített digitális elemek segítségével jutunk többletinformációhoz. Nincs ez másként az okostelefonokon futó alkalmazások esetében sem. Sok esetben nincs is szükség különálló programra, létezik ugyanis több szoftver is – mint például a Layar, a Junaio, vagy a WikiTude – amelyek képesek kezelni az AR-adatbázisokat.”

Az egyetemi adatbázist - mely az Utcazene Fesztivál ideje alatt a színpadok programjáról is folyamatosan frissített információt nyújtott - annak ellenére magasan a várakozások felett használták, hogy a technológia ma még a legkevésbé sem mondható elterjednek.

 
A működési elv
A telefon beméri a saját GPS helyzetét majd a beépített iránytű segítségével megmutatja a helyszínek pontos helyzetét és távolságát, abban az irányban, amerre a telefon kamerája éppen néz. A "látótávolság" is állítható 100 méter és 5 kilométer között. Az egyes helyszínekre kattintva elolvasható a rövid leírás, az internetre tovább kattintva pedig akár részletes tájékoztatás is elérhető. Az adatbázis tehát képes pótolni az útikönyvet, a térképet és az idegenvezetőt egyben.