Miért kell a parkolásért fizetni?
2011. május 01. vasárnap, 18:36 Gazdasági hírek

A legmagasabb várakozási díj a 95-ös benzin egy bizonyos időszakra vonatkoztatott átlagárának kétszeresét nem haladhatja meg.

A parkolási díj egy szabályozási eszköz. A motorizáció fejlődésével a nagyvárosok központjában és egyes részein ugrásszerűen nőtt azok száma, akik parkolni szeretnének, ezért vált szükségessé a szabályozás, a fizető övezetek kijelölése – mondja Vargáné Schmidt Krisztina, a „VKSZ” Zrt. Parkolási Üzemének vezetője.

A közterületi várakozási díj is ennek a kereslet-kínálati egyensúlynak a megteremtését célozza. A díj nagyságát Veszprémben az önkormányzat közgyűlése rendeletben állapítja meg. A 31/2010. (VI.28.) rendelet a városban három különböző díjtételi területet határoz meg. Törvényi előírás szerint a legmagasabb várakozási díj a 95-ös benzin egy bizonyos időszakra vonatkoztatott átlagárának kétszeresét nem haladhatja meg. – Mi – mint parkolás-üzemeltetők – javaslatot tehetünk a díjak mértékére, de nem dönthetünk azokról – magyarázza az üzemvezető.

– A parkolás megkezdésekor van türelmi idő a jegyvásárlásra?

– Ebben a kérdésben a jogszabályhoz kell alkalmazkodnunk, mely kizárólag a szabályosan megváltott és kihelyezett jegyek érvényességének lejárta után biztosít türelmi időt. Azaz, ha a jegyet egy óránál rövidebb időre váltották meg, akkor a türelmi idő öt perc, ha egy órára, vagy ennél hosszabb időre, akkor tizenöt perc. Hangsúlyozni kell, hogy nincs türelmi idő közvetlenül a várakozás megkezdése után. A gépkocsival történő megállás után haladéktalanul jegyet kell váltani érmével, chipkártyával, vagy el kell indítani a mobiltelefonos parkolást.

– Lehetséges számlát igényelni a befizetett parkolási díjról?

– Természetesen. Minden készpénzzel vásárolt parkolási jegy alapján tudunk számlát kiállítani. Ehhez az automaták által kiadott eredeti parkolási jegyeket – akár többet is egyszerre – személyesen vagy postán el kell juttatni az ügyfélszolgálathoz, ahol a számlát azonnal kiállítják és átadják, illetve postázzák az ügyfeleknek. A készpénzzel vásárolt jegyen a „KP” felirat olvasható. Fontos azonban, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állásfoglalása alapján számlát csak az adóelszámolási időszakon belül lehet kiállítani, ezért visszamenőleg január 20-ig tudunk számlát adni az előző naptári évben váltott parkolójegyekről.