EKF 2023: elkezdődött a visszaszámlálás
2022. október 15. szombat, 00:00 Európa Kulturális Fővárosa 2023

Száz nap múlva elkezdődik Veszprém és a Bakony-Balaton régió Európa Kulturális Fővárosa programsorozata. A kulturális év kínálatának főbb elemeit pénteken mutatták be a belvárosban.

A programbemutató rendezvény – amelyre megtelt a Kossuth Lajos utcán felállított színpad előtti tér – kerekasztal-beszélgetéssel indult, amelyet Lékai-Kiss Ramóna színésznő vezetett. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter felidézte, a bírálóbizottság megállapítása szerint messze a veszprémi volt a legjobb a hazai pályázatok közül, a tartalmi minősége mellett pedig a régiós ötlet tette igazán egyedivé.

Hozzátette, az EKF kezdeményezés alapküldetése, hogy felmutassa azokat az adottságokat, amelyek az európaiakat összekötik. A cím birtokában nem nagyrendezvényekben, hanem abban gondolkodtak, hogy az itt élők megerősítsék hagyományaikat és kötődésüket Veszprémhez, a térséghez. 

 
Forrás: VEB2023 EKF

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) arról beszélt, a program és a kulturális év akkor lesz sikeres, ha a veszprémiek és a térségben élők magukénak érzik azt.

Hozzátette, a programsorozat főszereplői az itt élők lesznek, és a felkészülési évek azt bizonyítják, ez az elképzelés működőképes, a kezdeményezéshez pedig 116 település csatlakozott a régióban.

Elhangzott, a pályázat ötlete Navracsics Tibortól származik, de azt, hogy Veszprém a környező régióval együtt valósítsa meg a programot, Porga Gyula javasolta.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 (VEB 2023) Zrt. vezérigazgatója elmondta, a felkészülés sokrétűen zajlott az elmúlt években, magába foglalta a kulturális szektor fejlesztését, valamint a szálláshely- és parkolókapacitás bővítését is.

Hozzátette, a programok kilenc tématerület (úgynevezett klaszter) köré csoportosulnak majd a kulturális évben, és közös bennük, hogy a kezdeményezéseket 2023 után is folytatni szeretnék. 

Mike Friderika, a VEB 2023 Zrt. programfejlesztési igazgatója elmondta, 2023-ban kétszáznál több programot szerveznek, ami ezernél is több eseményt jelent a régióban. Kiemelte, a programok többségét partnereik – civil szervezetek, kulturális intézmények, alkotóközösségek – szervezik meg velük együttműködésben. 

 
A visszaszámlálás hivatalosan is elkezdődött

Az EKF-év nyitórendezvényét a Himnusz születésének 200. évfordulójának előestéjén, január 21-én tartják.

A program részét képezik a város és a régió hagyományos rendezvényei, emellett több, az elmúlt években útjára indult esemény bővül tovább – például februárban a Holtszezon kortárs irodalmi fesztivál külföldi vendégeket fogad.

Májusban a volt gyermekkórház területén létrejövő Acticity népművészeti fesztivállal nyitja meg kapuit.

A Gizella-napokra Veszprém testvérvárosaiból érkeznek művészeti együttesek, míg a pünkösdi hétvégén mintegy négyezer fiatal zenész muzsikál majd a térségben.

A bútorgyár volt belvárosi területe rendezvényhelyszínként éled újjá jövőre, ahol Európa különböző városaiból érkező vendéglátóegységek működnek majd, valamint a több ezer néző befogadására alkalmas helyszínen az ország és Európa legjobb zenekarait látják vendégül. 

A térségi programok kapcsán elhangzott, Zalahalápon nagyszabású nemzetközi építészeti és land-art fesztivált rendeznek, míg az inotai erőmű hangárjait audiovizuális programmal töltik meg. 

Az estébe nyúló rendezvényen a többi között gyermekprogramok és koncertek is várták az érdeklődőket.

Képgaléria itt >>


Forrás: Napló
Kép: Penovác Károly
 

 

Kulturális oldalak, folyóiratok: