Országosan egyedülálló futókör épül a Jutasi lakótelepen
2022. szeptember 02. péntek, 00:00 Európa Kulturális Fővárosa 2023

Amatőröknek és profiknak egyaránt remek lehetőséget biztosít a sportolásra a Jutasi úti lakótelepen épülő futókör, melynek munkálatai a napokban kezdődtek el.

"Az Európa Kulturális Fővárosa cím nem csak a programokról szól, hanem lehetőséget teremt a közösségek építésére, hogy könnyebben kapcsolódni tudjunk egymáshoz a lakóhelyünkön" – emelte ki a beruházás elindulását bejelentő sajtótájékoztatón Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programfejlesztéséért felelős igazgatója.

 Sok esetben funkció nélkül állnak a közterületek, melyeket korábban sokkal jobban kihasználtunk. Az a célunk, hogy ismét részesei legyenek ezek az életünknek. Ezt hivatott elérni a két évvel ezelőtt indul, az itt élők véleményét kutató közöségi tervezés, melynek mostanra számos kézzel fogható eredménye érhető el. Ilyen a Jutasi Köztér, melyet örömmel használnak a helyi közösségek. Az együtt töltött időt növeli a Jutasi Piknik programsorozat, amit szeptember 2325-én lesz legközelebb, vagy éppen a több  alkalommal megrendezett egynapos Mini Piknik, de az itt működő Veszprém Agora is szervesen kiveszi a részét ebből – sorolta a városrészen élők véleménye alapján indult kezdeményezéseket. 

 
Mike Friderika

Brányi Mária, Veszprém megyei jogú város alpolgármestere szerint fontos, hogy úgy fejlesszük a város tereit, hogy folyamatosan javuljon az életminőség, amihez elengedhetetlen, hogy az itt élők minél többet mozogjanak. Erre kínál remek lehetőséget a több mint 3 kilométeres futókör. 

 
Brányi Mária

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője szerint akinek a futás az élete, minden alkalmat ki akar használni, hogy űzze ezt a sportot, a futókör pedig még elérhetőbbé teszi a futást.

– Nagyot álmodtunk ezzel a futókörrel, mely egyedülálló lesz az országban – jegyezte meg. 

 
Ovádi Péter

Lamos Péter, az előkészítést lefolytató és a kivitelezést felügyelő Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője a leendő futókörrel kapcsolatban elmondta, úgy fűzték fel a pálya útvonalát a lakótelepre, hogy építésével a lehető legkisebb felfordulást okozzák. A mintegy 7080 százalékban gumiburkolatú pálya mentén néhány helyen új közvilágítást is elhelyeznek. 

 
Lamos Péter

A Jutasi futókörön első alkalommal 2023 május végén, június elején kocoghatnak majd végig a sportolni vágyók. A munkálatok befejezését a sportolók már nagyon várják – erősítették meg a helyszínen jelenlévő fiatal futók.

 
A Jutasi futókör tervezett nyomvonala

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, bruttó 730 millió forintból elkészülő, 3256 méter hosszúságú, elsődlegesen süllyesztett szegélyekkel határolt, rekortán burkolatú futókör, egy 1,50 méter szélességű „nagykörből”, és két 1 méter szélességű kisebb betétkörből, úgynevezett „iskolakörből” fog állni.

Az elkészülő futókör a méretével nem csak a térség, de az ország egyik leghosszabb futókörévé válhat, ami országos ismertséget hozhat Veszprémnek.


Forrás: VeszprémBalaton 2023