Stratégiai partnerként működik együtt az érsekség és az EKF-program
2022. január 28. péntek, 06:45 Európa Kulturális Fővárosa 2023

Az alig egy év múlva kezdődő kulturális év sikere érdekében kötött megállapodást csütörtök délután írták alá.

Mostantól stratégiai partnerként működik együtt a Veszprémi Főegyházmegye és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa program minél sikeresebb megvalósítása érdekében.

A megállapodást Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor, az EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos írta alá csütörtök délután a Szaléziánumban.

A sajtóeseményen elhangzott, az EKF-program és az egyházmegye közös meggyőződése, hogy közösen hatékonyabban tudnak hozzájárulni az EKF programok sikerességéhez.

Kiemelték, az együttműködés a régió kulturális hagyományainak megőrzése és megújítása érdekében támaszkodik arra az ezeréves hagyományra, amelyet az ország egyik legrégibb egyházmegyéje képvisel.

A megállapodást követően Markovits Aliz elmondta, fontos lépésnek tartja, hogy az EKF-program mostantól partnerként tudhatja maga mögött a térség egyik legmeghatározóbb intézményét. A vezérigazgató beszélt arról is, hogy szeretnék közös útra terelni a vallási, történelmi hagyományokra és a kulturális fejlesztésre irányuló célkitűzéseket.


Markovits Alíz, Udvardy György és Navracsics Tibor írta alá Veszprémi Főegyházmegye és az EKF-program közötti stratégiai megállapodást a Szaléziánumban

Navracsics Tibor az érsekség és a város történelmi együttműködésének fontosságára utalt beszédében. Hangsúlyozta, Veszprém a magyar történelemben a honfoglalás óta fontos szerepet játszik, az első központi funkciói is 1000 éves múltra tekintenek vissza.

„ A város hírnevét a püspöki központ alapozta meg, és azóta is meghatározza a város egyházi szerepkörét. A Veszprém-Balaton 2023 EKF program kulturális törekvéseihez nem csak a színházi, zenei, irodalmi és képzőművészeti területek fejlesztése tartozik hozzá szorosan, hanem a régió történelmi, vallási hagyományainak felelevenítése, láthatóvá tétele és azok következő generációnak való továbbadása is”  fogalmazott.

Udvardy György szerint az együttműködéssel közösen járulnak hozzá a 2023-as projekt céljaihoz, a térség értékeinek széleskörű bemutatásához és azok megújulásához.

Mint mondta, szeretnék megnyitni és megmutatni megújult liturgikus tereiket, a Főegyházmegye országosan is jelentősnek minősülő gyűjteményét és turisztikai helyszíneiket, továbbá örömmel támogatják a város és az EKF kulturális programjait.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila

 

 

Kulturális oldalak, folyóiratok: