Kapcsolódj! – közösségi tervezés a Jutasi úton
2021. május 06. csütörtök, 20:05 Európa Kulturális Fővárosa 2023

Közösségi terek tervezésébe vonja be a Jutasi úti lakótelepen élőket

az EKF-projekt

A május közepén induló felmérésben arról is kérdezik az embereket, hogy milyen lakótelepen élnének szívesen és milyenen nem. Egy 3,5 kilométeres futókört is létrehoznak.

2021. május 17-én egy olyan közösségi tervezési folyamatot indít el a 2023-as Európa Kulturális Főváros projekt, amelyben a lakótelepen élők megszólításával és aktív bevonásával tervezik meg a Jutasi úti lakótelepen megvalósuló infrastrukturális beavatkozásokat  jelentették be csütörtök délelőtt a Veszprém Agóránál tartott sajtótájékoztatón.

A közeljövőben egy 3 és fél kilométeres futókört és azt kísérő gyalogos útvonalat alakítanak ki a lakótelepen, amely mentén különböző szabadidős tevékenység végzésére alkalmas létesítményeket is létrehoznak. Hogy ezek a létesítmények milyenek lesznek, az az itt élőkön is múlik.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, már a 2023-as év előkészületeinél hangsúlyos elem, hogy a kultúrát tágabb értelemben fogjuk fel.

– Ez nem csak magas színvonalú programokon való részvételt és a Bakony-Balaton régió európai közvéleménynek való megismertetését jelenti, hanem azt is, hogy a projekttel hozzájáruljunk ahhoz, hogy az itt élő közösségek megerősödjenek – fogalmazott.

 

Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program megvalósításáért
felelős kormánybiztos

Mint mondta,

a Jutasi úti lakótelepen élők közösségi tervezésbe való bevonása egy olyan első mozzanat, amely az itt élők számára az igazi közösségi lét megteremtését szolgálja.

A lakótelep közel 50 éves történelemmel rendelkezik, mely során kialakultak emblematikus terek és események, melyek az itt élőket összekötik. A közösségi tervezés erre a múltra és erőre kíván építeni, és ezt a hagyományt szeretné átépíteni a jövővé-mondta.

A közösségi bevonásról szólva kiemelte, az EKF projektben lévő munkatársak arról kérdezik majd az itt élőket, hogy mondják el, hogyan látják a lakótelepet, mit látnának jónak annak érdekében, hogy a lakótelep méginkább közösségi jellegű legyen, és még több közösségi cselekvés jelenjen meg. A most induló folyamat végcélja, hogy egy közösségorientáltabb lakónegyed és városrész jöjjön létre és erősödjön a helyi identitástudat.

Porga Gyula polgármester arra buzdított, minél több itt élő mondja el a véleményét, hisz a projekt elemei az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as év után is itt maradnak és a veszprémiek életének jobbá tételét, a közösségi élet erősítését célozzák.

Úgy látja, Veszprém egy aktív kulturális fogyasztó közösséggel rendelkezik, de van még lehetőség arra, hogy ezt az intenzitást az itt lakók bevonásával erősítsék.


Porga Gyula, Veszprém polgármestere

3,5 kilométeres futókör épül

A közösségi bevonás technikai részleteiről Huszti László projektmenedzser beszélt. Elmondta, a 3,5 kilométeres futókör és az azt kísérő gyalogos útvonalhoz kapcsolódó terekről kérdezik majd az embereket egy május 17-én megjelenő online kérdőív formájában.

A vírushelyzet függvényében tervben van az is, hogy önkéntesek segítségével személyesen is kikérjék a lakosság véleményét többek közt arról is, hogy milyen lakótelepen élnének szívesen és milyenen nem. A felmérés július 5-én zárul.


Huszti László, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program projektmenedzsere


Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: