Nemzetközi társakat kap 2023-ban az EKF programunk
2021. január 22. péntek, 06:00 Európa Kulturális Fővárosa 2023

2021 január elsejével lépett hatályba az Európai Parlament és a Tanács határozata, amely szerint az eredetileg 2021-re tervezett Európa Kulturális Fővárosai (a romániai Temesvár és a görögországi Elefsina) 2023-ban viselhetik a címet.

A halasztási kérelem a tavalyi év tavaszán fogalmazódott meg az érintett városokban, mivel a koronavírus járvány hatása (kijárási korlátozások, kulturális helyszínek bezárása, kulturális rendezvények lemondása, országhatárok átlépésének korlátozása stb.) az eredetileg 2021-ben EKF címet viselő Temesvár és Elefsina előkészítő munkáját kritikus mértékben lelassította. Ezáltal világossá vált, hogy nem fognak tudni időben végezni az előkészületekkel.

A pandémiás helyzet a 2020-as év EKF cím viselőit, Rijekát (Horvátország) és Galwayt (Írország) érintette különösen negatívan, hiszen programjaikat 2020 márciusától le kellett állítani, illetve bizonytalan időre halasztani.

Az Európai Parlament és a Tanács 2020/2229 határozata (2020. december 23.) az Európa kulturális fővárosai kezdeményezés 2020–2033. évekre szóló uniós fellépésének létrehozásáról szóló 445/2014/EU határozat módosításáról, többek között lehetővé teszi, hogy a címet 2020-ban viselő városok 2021. április 30-ig folytathassák az EKF cím viselését és kulturális programjuk végrehajtását.  

A döntést megelőző konzultációs folyamat során Veszprém  az európai tagállamok közötti szolidaritás jegyében  természetesen támogatta a határozatban szereplő megoldást.

„A nemzetközi partnermódosítás nem teljesen új számunkra, hiszen az eredeti határozat alapján egy brit partnervárosra számítottunk a 2023-as évben, ám a Brexit miatt a szigetország EKF címviselésére már nem kerülhet sor, így Veszprém egyedül képviselte volna 2023-ban az EKF címet. Tiszteletbeli partnerként 2020-ban székelyföldi testvérvárosunkat, Sepsiszentgyörgyöt hívtuk meg egy határon átívelő, kulturális együttműködésre” – mondta el Navracsics Tibor kormánybiztos.

 
                 Porga Gyula polgármester és Navracsics Tibor kormánybiztos

Porga Gyula polgármester is üdvözölte a 2023-ban csatlakozó Elefsinát és Temesvárt. Reményét fejezte ki egy közös partneri kapcsolat kialakítására, ahogy időközben a 2024-ben EKF címet viselő Tartuval, Veszprém észtországi testvérvárosával és a magyarországi EKF címért való verseny döntőseivel, Debrecennel és Győrrel is született együttműködési megállapodás.

2023-ban tehát nem egy versenyhelyzetről lesz szó, sokkal inkább újabb nemzetközi együttműködési lehetőségekről, ami az Európa Kulturális Fővárosa program egyik alapvető értéke is.

Temesvár és Elefsina 2023-as csatlakozásával további területek nyílnak meg nemzetközi kapcsolataink kiterjesztésére, egymás kölcsönös támogatásával. Tekintve, hogy városaink, programjaink és kulturális jellemzőink is eltérőek, így nem beszélhetünk turisztikai értelemben vett versenyről.

20212022-ben Magyarország tölti be a Visegrádi Négyek elnöki tisztségét (2021. júliustól 2022. június 30-ig), valamint az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága elnökségét (2021. május-november) is, melyek szintén jó lehetőséget biztosítanak a Veszprém-Balaton régió nemzetközi megismertetésére 2023 előtt.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program esetében az időponthalasztás szükségessége ugyanakkor továbbra sem áll fenn.

A koronavírus járvány természetesen a veszprémi felkészülésre is hatással van, de a többszöri újratervezésnek köszönhetően egy olyan ütemtervet sikerült kidolgozni, mellyel továbbra is tartani tudjuk az előkészületek kívánatos menetrendjét.


Forrás: VEB-2023

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: