Szeptemberben jön az első Veszprém-Balaton Filmpiknik
2020. augusztus 11. kedd, 01:08 Európa Kulturális Fővárosa 2023

Az év legjobb magyar nagyjátékfilmjei mellett klasszikusok, kisjátékfilmek, dokumentum- és animációs filmek is láthatók lesznek szeptember 3. és 5. között az első Veszprém-Balaton Filmpikniken, jelentették be a szervezők hétfőn.

Az Európa kulturális fővárosa 2023 programhoz kapcsolódó ingyenes rendezvényen Veszprémben és Balatonfüreden öt helyszínen közel negyven magyar filmet vetítenek majd.

A programot két tévéfilm, nyolc nagyjátékfilm, hét dokumentumfilm, négy kisjátékfilm, filmsorozat, hat magyar filmklasszikus, hét animációs film és egy gyermekfilm-válogatás képezi, köztük olyan alkotások, mint a Drakulics elvtárs, a FOMO, az Akik maradtak című nagyjátékfilmek, az Alvilág című sorozat, valamint A létezés eufóriája vagy a Vad erdők, vad bércek című dokumentumfilmek.

A nézők premiereket is láthatnak: Buvári Tamás Magdolna című filmjét és a Katonazene című 1961-es film restaurált változata is a rendezvényen debütál.

Can Togay János, a Veszprém-Balaton EKF-program művészeti-kreatív igazgatója elmondta, szeretnék, ha hagyománnyá válna a rendezvény, és a filmes szakma szereplői felfedeznék a térséget. Ennek érdekében nemcsak közönségtalálkozót tartanak a vetítésekhez kapcsolódóan, hanem a filmesek konferencián vitathatják meg az ágazat aktuális ügyeit. Kiemelte, a Filmpiknik az EKF-csapat első saját fejlesztésű programja. Kitért arra is, a rendezvény lehetőséget ad a régióban élőknek, hogy hozzáférjenek friss hazai filmekhez, amire az év többi részében kevés lehetőségük van.

 
László Panna, Can Togay János és Muszatics Péter

Muszatics Péter, a Filmpiknik programigazgatója kiemelte, a rendezvényen a hazai alkotásokra alapoznak, egyik legfőbb céljuk a magyar filmek népszerűsítése.

Bár eredetileg júniusban rendezték volna meg a Filmpikniket, a koronavírus-járvány miatt kellett szeptemberre halasztaniuk a programot, de a jövőben szeretnék egyfajta szezonindító rendezvényként júniusban megtartani a vetítéseket.

Hozzátette, igyekezett a kínálatba több, a Balatonhoz kapcsolódó filmalkotást is beválogatni, így az idei év legjobb magyar filmjei mellett láthatja majd a közönség a Pogány Madonna című klasszikust, a Balatonfüred című kisfilmet és a Filmek a magyar tengerről összeállítást is.

A szervezők elképzelése szerint minden évben egy fiatal színművész lesz a rendezvény arca. Idén László Panna, a FOMO című film női főszereplője tölti be ezt a pozíciót.

 
 
Forrás: Napló-Online.hu
(Kép: Penovác Károly)
 
 


Kulturális oldalak, folyóiratok: