Együttműködés felsőfokon
2020. július 21. kedd, 03:31 Európa Kulturális Fővárosa 2023

Stratégiai megállapodást kötött a Pannon Egyetem és a VeszprémBalaton 2023 Zrt. az Európa Kulturális Fővárosa projekt minél sikeresebb megvalósítása érdekében.

Az egyetem mint kiemelt partner számos területen segíti a VEB 2023 Zrt. munkáját. Az átfogó együttműködés részeként a hallgatók többek között az egyetemi oktatás keretében, tanáraikkal közösen támogathatják a nyertes pályázatban megfogalmazott célok megvalósítását és önkéntesként is részesei lehetnek a programoknak.

A stratégiai megállapodást dr. Navracsics Tibor kormánybiztos, a VeszprémBalaton 2023 Zrt. igazgatóságának elnöke és Markovits Alíz vezérigazgató, a Pannon Egyetem részéről pedig dr. Gelencsér András rektor és Csillag Zsolt kancellár írta alá.

Dr. Navracsics Tibor: Meggyőződésem, hogy történelmi lehetőség előtt állunk, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa cím esélyt ad arra, hogy a térségben az ország egyik legjelentősebb kulturális-kreatív régióját hozzuk létre. A Pannon Egyetem, mint a Dunántúl kiemelt tudásközpontja, egyik fő motorja lehet ennek a folyamatnak. Az intézmény már az EKF cím elnyerésének pályázati szakaszában is kiemelt segítséget nyújtott és a folytatásban is örömmel támaszkodunk erre a szellemi háttére.

Dr. Gelencsér András: Az elmúlt években számos olyan együttműködésben voltunk partnerek, amely az intézmény oktatási-kutatási potenciáljában rejlő lehetőségek kiaknázására épült. Mindig örömmel dolgozunk együtt a térség és a régió fejlődését szolgáló közös célok megvalósításában. Az Európa Kulturális Fővárosa projekt érdekessége, hogy stratégiai partnerként a folyamatokban cselekvőként, a régió felsőoktatási intézményeként pedig befogadóként veszünk részt a megvalósuló programokban.

A megállapodás kiemelt stratégiai céljai közé tartozik az önkéntesség becsatornázása egy közös Egyetemi Önkéntes Bázis létrehozásával.

A Pannon Egyetem szabadon választható tárgyként hirdette meg azt az EKF tematikájú kurzust, amelynek keretében a hallgatók, az oktatók és az EKF partnerek együtt dolgoznak a projektötletek megvalósításán és értékelésén.

A stratégiai megállapodás része az EKF monitoring rendszerének közös kidolgozása, a kreatív ipar és fenntarthatóság területén kollektív pályázatok elkészítése és benyújtása, valamint a ’Veszprém 2023’ egyetemi kutatócsoport szakmai támogatása is.

A partnerségi együttműködés értelmében az aláíró felek megállapodnak abban, hogy összefognak a releváns régiófejlesztési irányok feltárásában, partnerek keresésében, a vonatkozó kutatási pályázatok összeállításában és benyújtásában, valamint az EKF 2023-as évre való felkészülés és az e célból végzett vizsgálatok, fejlesztések eredményeinek közreadásában.

A társulás jegyében az aláíró felek összehangolják az EKF-hez köthető kulturális és tudományos programjaik szervezését, erősítik és támogatják egymás nemzetközi partnerségi kapcsolatrendszerét.

A szerződés aláírásával intézményesült formában is megkezdődött a hosszútávú együttműködés.

 
Veszprém.hu / Pannon Egyetem

 

 


Kulturális oldalak, folyóiratok: