Ünnepség a magyar honvédelem napja alkalmából
2023. május 21. vasárnap, 00:00 Közéleti hírek

A magyar honvédelem napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ, amelyen egy másik fegyveres rendvédelmi szerv vezetője mondott ünnepi beszédet, aki rávilágított arra, hogy nem csak háborús időkben van szükség a katonákra.

Péntek délelőtt az Agóra Kulturális Központ színháztermében gyűltek össze a katonák, valamint a társszervek képviselői, városi és politikai tisztviselők, intézmények és egyházak vezetői, hogy közösen tisztelegjenek a Magyar Honvédség és magyar honvédek előtt a honvédelem napja alkalmából.

Az ünnepségen jelen volt Brányi Mária alpolgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő is.

Hivatalosan május 21-én, vasárnap van ezen jeles alkalom, amelyet 1992 óta ünnepelnek Magyarországon, a dátum kiválasztása pedig egészen az 1848-49-es szabadságharcig nyúlik vissza, Görgey Artúr ezen a napon foglalta vissza a császári erőktől a budai várat.

Veszprémben a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ már pénteken megtartotta az ünnepségét, amelyen Dékány Balázs rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője mondott ünnepi beszédet.

Ebben feltette a kérdést: Miért van szükség a honvédségre? – majd rögtön több példán keresztül is választ adott.


Dékány Balázs

Csupán az elmúlt másfél évtized magyar történéseiből három olyan helyzetet is hozott, amikor a magyar katonák helytállására volt szükség. A három példa egymástól különböző volt, mégis összekötötte őket, hogy egyik esetben sem fenyegette fegyveres összetűzés hazánkat, a katonákra mégis nagy szükség volt.

Ilyen volt a 2010-es árvíz esete, amikor a gátaknál teljesítettek szolgálatot a katonák, vagy 2015-ben a migrációs válság kezdeténél a határkerítés felépítése, majd annak védelme. 2020-tól kezdve pedig a koronavírus-járvány elleni küzdelemben álltak tisztesen helyt a katonák.


Dékány Balázs gondolatmenetében ezután eljutott a 2022-es ukrán válság kitöréséig, aminek elkerülésében az utolsó pillanatig reménykedtek, hiába. Hozzátette, nem tudjuk mit hoz a jövő, de az biztos, hogy a honvédség felé megbecsüléssel kell fordulni és dolgozni kell a megerősítésén, hiszen jól látható, hogy békeidőben és a feszültebb időszakban is bármikor számíthatunk rájuk.


Az ünnep kapcsán megemlítette, érdemes ilyenkor rövid időre megállni és végiggondolni egyenruhásként és civilként is, hogy milyen fontos és értékteremtő munkát végeznek a magyar katonák.

Az ünnepség további részében elöljárói kitüntetéseket és dicséreteket adtak át az arra érdemes katonáknak, majd a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió táncos előadása következett.

 

Forrás: Vehír.hu