Napirend előtti téma volt a közgyűlésen az EKF megnyitó
2023. január 27. péntek, 05:01 Közéleti hírek

Csütörtökön tartották a képviselő-testület idei első ülését.

Első felszólalóként Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) köszönetet mondott a veszprémieknek, akik részvételükkel emelték az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) nyitóprogram fényét, méltósággal, emelkedettséggel és lélekkel ünnepelték a soha vissza nem térő alkalmat. 


Sorra zárnak be az üzletek, köztük hagyományos, régóta üzemelő egységek is a Kossuth utcán – hívta fel a figyelmet interpellációjában Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd), aki azt kérdezte: tudja-e a város az EKF utcakép-programjához hasonló módon tartalommal feltölteni az üresen tátongó helyiségeket? A polgármester azt válaszolta, hogy ezzel kapcsolatban jelenleg is zajlanak tárgyalások, így pontos választ később, írásban tud adni.

Pálinkás Roland frakcióvezető (Fidesz-KDNP) azt kérdezte, élt-e az önkormányzat a belterületi útfelújítások késlekedése miatt felmerülő kötbérigénnyel? Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) összefoglalta: a különböző szerződési csomagokban nagyságrendileg 6,7 millió, ötmillió, 3,5 millió és hétmillió forintos napi kötbér lehívására van lehetőség, ezt a jogát az önkormányzat érvényesíti is. 

A millenniumi emlékmű áthelyezésének költségeiről érdeklődött Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd).

Porga Gyula polgármester kifejtette: az emlékmű bontása 16,3 millió forintba, az Óváros tér tereprendezése 8,8 millió forintba került. Az új helyszínre, a Szabadság térre vonatkozóan kiválasztották a tervezőt, aki 4,5 millió forintért készíti el a terveket. A kivitelezés költségeit a tervezési fázis után, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás lezárultával lehet majd látni.

Hartmann Ferenc viszontválaszában nehezményezte, hogy a képviselőtestületnek korábban a számok ismerete nélkül kellett döntenie az emlékmű áthelyezéséről, amit a frakció nem is támogatott.


Bevonhatók-e a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában üresen álló veszprémi lakások az önkormányzati bérlakásállomány fejlesztésébe? – kérdezte Benczik Gabriella (MSZP-LMP-Párbeszéd).

A polgármester elmondta: a Házgyári út 1. szám alatt öt darab ilyen lakás létezik, amik azonban rossz állapotban vannak, felújításra szorulnak. A vagyonkezelő nyitott arra, hogy ezeket átadja az önkormányzatnak, ha a városnak lesz forrása rendbe tenni őket. 

Lesz-e érdemi lehetőségünk tovább javítani Veszprém belső úthálózatának az állapotát és lesznek-e forrásaink a csapadékvíz-elvezetési problémák kezelésére? – kérdezte Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek).

Porga Gyula kijelentette: az elmúlt évhez hasonló léptékű forrás nem fog a város rendelkezésére állni, nem fogunk tudni még egyszer elkölteni ötmilliárd forintot útfelújításra. Ugyanakkor a Modern Városok Program keretében idén is tervben vannak útfelújítások: az Iskola utca, a Kádártai út, a Tulipán utca, a Kálistó utca, a Batthyány utca, a Viola utca, a Rózsa utca, a József Attila utca, a Szent István utca, a Giricses lépcső és a Kemecse utcai parkoló is idén kerül sorra.

Napirend előtti felszólalásában Sótonyi Mónika (Fidesz-KDNP) az EKF szombati nyitóünnepségét méltatta, és köszönetet mondott a résztvevőknek. “Bízom benne, hogy az év folyamán sok hasonló ragyogásban lesz részünk és a veszprémiek élni fognak a lehetőségekkel és minél többször megragadják az alkalmat, hogy élvezői legyenek az eseményeknek” – fogalmazott.


Felszólalásában Hartmann Ferenc frakcióvezető azzal kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, hogy a vasútállomáson az EKF megnyitóra érkező vendégeket sem büfé, sem automaták nem fogadták, az állomáson nemhogy szendvicset, de még egy palack vizet sem lehetett beszerezni.

A polgármester azt válaszolta a felvetésre, hogy hamarosan megkezdődhet a vasútállomás felújítása, ami ezen a téren is új színvonalat teremt majd, de az önkormányzat intézkedni fog arról, hogy ez a probléma az átmeneti időszakban ne forduljon elő többet. 

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) a Jeruzsálemhegy decemberi programjairól számolt be. Mint mondta, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör nem csak karácsonyfát állított a Kiskőrösi utcában, de közös adventi koszorút is készített, az ABC előtt betlehemet helyeztek el, a karácsonyi összejövetelen a Szent Margit Római Katolikus Óvoda nagycsoportosai adtak műsort.

Kitért arra is, hogy az ABC előtt felavatták a kavicsfogú álteknőst ábrázoló szobrot, Lugossy László szobrászművész munkáját, valamint a városrész Gyulai Attila festőművész street art alkotásával is gazdagodott.


Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila