Itt járt a forradalmár
2011. március 06. vasárnap, 00:00 Közéleti hírek

Petőfi Sándor 1848. március 5-6-i veszprémi tartózkodására emlékeztek szombaton délután a Megyeháza téren, a költő emléktáblájánál.

A volt Stingli-vendégfogadó falán elhelyezett emléktábla előtt 1913 márciusa óta tehetjük tiszteletünket. A táblát még a Veszprémi Színpártoló Egyesület helyezett el annak tiszteletére, hogy 1848. március 5-6-án itt szállt meg Petőfi Sándor és felesége – mondta emlékező beszédében Bándi László, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke. Elhangzott, az irodalomtörténészek szerint többször is járt a nagy költő városunkban. A vadonban című verse alá ő maga írta, hogy „Veszprém 1842”. Petőfi színésztársa, Szuper Károly színiigazgató naplójában ír a költő látogatásáról – idézte fel a múltat Bándi László.

 

Bándi László

– Büszkén mondhatjuk, hogy Veszprém hűen ápolja egyik legnagyobb költőnk emlékét, mivel a Veszprémi Petőfi Színház főbejárata előtt tiszteleghetünk naponta Marton László egészalakos „tarisznyás vándora” előtt, valamint a színház első emeletén üdvözli Melocco Miklós Petőfi szobra az oda látogatókat. Csikász Imre emléktáblája itt egy olyan helyet jelöl, amelyet kötelességünk őrizni. Tekintsük olyan kultuszhelynek, ahová legalább évente érdemes elzarándokolni, vagy erre járván fölpillantani a táblára: értünk is szólt a költő szava – fogalmazott Bándi László.

A műsor részeként Rékei Petra és Palásti István szavalta el Petőfi Sándor egy-egy versét, majd koszorút helyezett el a táblánál Némedi Lajos alpolgármester, az Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata nevében Kovács Gábor Zoltán és Sebő József, valamint Somfai Balázs, a Veszprém Megyei Hagyományőrző Egyesület és Palkóné Jádi Melitta, a Cserhát Társaskör alelnöke.

Forrás: Vehir.hu