Veszprém, a dinamikusan fejlődő város

Építészeti emlékei felidézik a város évszázados történetét. Központjában áll ma is Közép-Európa egyik legjelentősebb barokk épületegyüttese, a veszprémi vár. 

A második világháború után a város fejlődése új lendületet vett, egyetem létesült, ipari üzemek, kutató intézetek épültek. Életében a tudomány, a kultúra és a művészet mindig kiemelkedő szerepet kapott. Veszprém a Balaton árnyékában és a Bakony hegység lábai előtt terül el. Földrajzi fekvése miatt a térség, de a régió turizmusának központjává is vált.

A város népessége az elmúlt néhány évtizedben jelentősen megnőtt. Lakossága ma csaknem 70 000 fő. A növekedést az infrastruktúra nem tudta követni. Ezt a hiányt az önkormányzat az elmúlt tíz évben próbálta bepótolni. Többé-kevésbé sikerült is. Elsősorban a helyi vállalkozók, gazdasági társaságok közreműködésével.

A város csatornázottsága mostanra megközelíti a 100%-ot. Veszprém ipari struktúrájára ma a sokszínűség jellemző (a gépipar, az elektronika, az élelmiszeripar, az építőipar egyaránt képviselteti magát), ugyanakkor szerkezetileg meglehetősen koncentrált, az ágazatok nagy részét egy-egy cég képviseli köztük neves európai és tengeren túli társaságok (Unilever, Lasselsberger-Knauf, Balluff, Continental-Teves, Jost, Valeo).

Az 1990-es évek elejét jellemző, több mint 20%-os munkanélküliség az ipar telepítésének köszönhetően mára 4-5%-osra mérséklődött, így a betelepült cégek válogathatnak a fiatal képzett munkaerőben.

Az egyetemi integráció nyertese a teljes Közép-Dunántúli régióban a Veszprémi Egyetem, amelyhez kapcsolódva országos jelentőségű kutatóintézetek működnek a városban. Veszprém mindig is komoly gondot fordított arra, hogy a régióban a kutatás-fejlesztés bázisává váljon. A városban a bankok és pénzintézetek teljes skálája megtalálható mind a hazai, mind a külföldi érdekeltségű szférából.

A kedvező közlekedés-földrajzi helyzet, a városnak a hazai szállítási-közlekedési rendszerhez való kedvező illeszkedése nagy lehetőséget teremtett és teremt mai s a fejlődésre. Különösen, ha megvalósul a város határában lévő Szentkirályszabadján a polgári repülés. Kiszolgáló létesítményeinek kialakítása, és a köré épülő ipari park beruházás már elkezdődött.

A városon átmenő 8-as főút már folyamatban lévő fejlesztése, s később annak a majdan megépülő M8-as autópályába csatolása a szó szoros értelemben is újabb kapukat nyit meg Veszprém előtt.

A városban tehát megtalálhatók mindazok a szolgáltatások, amelyekkel ma egy hasonló lélekszámú és karakterű európai kisváros is rendelkezik. A Közép-Dunántúli régióval együtt, amely az ország egyik legdinamikusabban fejlődő térsége, Veszprém város fejlődését is rendkívüli dinamizmus jellemzi.