Ma 2015. március 02., hétfő, Lujza napja van.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

A szociális helyzete miatt veszélyeztetett gyermek részére nyújtott támogatás.

Megállapításának célja, hogy a gyermek szociális helyzete alapján jogosult a gyermekvédelmi törvényben meghatározott gyermekétkeztetés normatív kedvezményének, az évente két alkalommal Erzsébet utalvány formájában nyújtott - fogyasztásra kész étel, ruházat, valamint tanszer vásárlására felhasználható - természetbeni támogatásnak és a külön jogszabályban meghatározott egyéb kedvezményeknek az igénybevételére.

Az ügyet intéző iroda: Közjóléti Iroda 

Címe: 8200 Veszprém, Óváros tér 9/B.

Ügyfélfogadási idő: hétfő 7.30–16.00 óráig, szerda 7.30–17.30 óráig

Felvilágosítás kérhető:
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Telefon: (88) 549-235
Fax: (88) 549-350

Igénybe veheti: az a gyermek, akinek szülője/törvényes képviselője, vagy az a nagykorú személy saját jogán, aki Veszprém városban bejelentett lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen a városban él. Nagykorúvá válás esetén akkor, ha közoktatási intézményben a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat (legfeljebb 23. életévének betöltéséig), vagy ha felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul (legfeljebb a 25. életévének betöltéséig), feltéve, hogy a nagykorúvá válását megelőző második hónap első napja, valamint a nagykorúvá válását megelőző nap közötti időszakban legalább egy napig rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre volt jogosult.

Jövedelmi feltétel ha a gyermeket egyedülálló szülő, illetve más törvényes képviselő gondozza, vagy a gyermek tartósan beteg/súlyosan fogyatékos, vagy nagykorúvá vált, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 140 %-át.

Egyéb, a fentiekbe nem tartozó esetekben jövedelmi feltétel, hogy a gyermek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át. További feltétel minden esetben, hogy a vagyoni helyzet vizsgálata során az egy főre jutó vagyon értéke nem haladhatja meg külön-külön számítva az öregségi nyugdíj legkisebb összegének húszszorosát, vagy együtt számítva az öregségi nyugdíj legkisebb összegének hetvenszeresét.
Az öregségi nyugdíj legkisebb összege jelenleg 28.500 Ft.

Pénzbeli ellátásra jogosult a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek után a gyermek családbafogadó gyámjául kirendelt hozzátartozó, ha a gyermek tartására köteles, és nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban, megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban, időskorúak járadékában vagy olyan ellátásban részesül, amely a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások emeléséről szóló jogszabály hatálya alá tartozik.

Ügyintézés kezdeményezhető: a kérelemnyomtatvány benyújtásával levélben, vagy személyesen az Ügyfélszolgálati Csoportnál.

Szükséges iratok:

  • személyi igazolvány,
  • lakcímet igazoló hatósági igazolvány,
  • a család jövedelmi viszonyait tanúsító igazolások,
  • a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági, illetve gyámhatósági döntés,
  • nagykorú gyermek részéről az oktatási intézmény igazolása a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói vagy hallgatói jogviszonyról.

Ügyintézés díja: nincs

Kapcsolódó jogszabályok:

1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról
149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról

Letölthető nyomtatványok:

icon Kérelem rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre (465.5 kB)

 

 

Polgármesteri köszöntő

Ez az a város, amelyre oly büszkék vagyunk, és ahová, mint a település polgármestere, valamennyi ittlakó nevében nagyon sok szeretettel meghívok mindenkit. tovább>>

Kapcsolat

  Polgármesteri Hivatal
     8200 Veszprém,
     Óváros tér 9.
  Ügyfélfogadás:
     Hétfőn és szerdán
     7.30–16.00 óráig
  Telefon:
     (88) 549-210, 549-100
     Zöld szám (24 órás): 
     (88) 401-104
  E-mail:
     vmjv@gov.veszprem.hu

  Sajtószóvivő: 
     Hajas Bálint
     Telefon: (30) 690-4323
     hajas.balint@gov.veszprem.hu

  Marketing és PR:
     Jakab Ibolya
     Telefon: (30) 630-4579
     ijakab@gov.veszprem.hu

  Portálszerkesztő:
     Jokesz Antal
     Telefon: (30) 9474-115
     antal.jokesz@gmail.com