Az Ördögárok u. 5. szám alatti orvosi rendelő megújítása

 

A projekt címe:

„Ördögárok u. 5. szám alatti orvosi rendelő megújítása”

A projekt azonosító száma: 

TOP-6.6.1-16-VP1-2018-00005

A kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A szerződött támogatás összege:   53 491 930 forint

A támogatás mértéke %-ban: az elszámolható költségek 100 %

A projektzárás várható időpontja: 2020. március 31.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt bemutatása: 

Az „Ördögárok u. 5. szám alatti orvosi rendelő megújítása” projekt célja az alapellátás fejlesztése, a jogszabályoknak, egészségügyi szabályzóknak mindenben megfelelő, a lakossági igényeket kielégítő, korszerű, színvonalas infrastruktúrájú rendelők kialakítása. A projektben vállalt célértékek: 2 db fejlesztett háziorvosi praxis, 1 db felújított rendelő és kiszolgáló helyiségei, illetve a jobb ellátásban részesülő lakosság (száma: 1288 fő).

Az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő a ’90-es évek közepén épült, toldaléképület. A két orvosi praxist kiszolgáló épület azóta nem esett át jelentős felújításon, csak állagmegóvási munkálatok történtek.

Az energiahatékonysági korszerűsítés szempontjainak érvényesítése érdekében az épülettömb teljeskörű hőszigetelést kap. A homlokzati nyílászárókat korszerű, hőszigetelő nyílászárókra cseréljük. Az üvegtégla-falszakaszokat hőszigetelő nyílászárókkal és elfalazásokkal váltjuk ki. Az ablakokat szúnyoghálóval szükséges ellátni. A homlokzati felület, a tető, illetve a padló hőszigetelése és a lapostető vízszigetelésének felújítása is szükséges.

Az épület belső kialakítása a ’90-es évek igényei szerint alakult ki. Jelenleg a védőnői szolgálat nem itt működik, és két különálló orvosi praxisnak ad helyet az épület. ÁNTSZ előírás és az orvosi igények alapján merült fel az igény a négyszemközti konzultáció lehetőségének biztosítására, ezért a korábban raktárként üzemelő – rendelőhöz kapcsolódó – helyiségből a felújítást követően egy fektető- és konzultációs helyiséget alakítunk ki.

A gazdasági bejárat felől megközelíthető kiszolgáló helyiségek sem töltik be korábbi funkcióikat és igen rossz állapotúak. Itt kap helyet a teakonyha, dolgozói öltöző, vizesblokk, takarítószer tároló, illetve a raktárak.

Az akadálymentesítés érdekében a váróteremhez kapcsolódó vizesblokkok is megújulnak. Az akadálymentes wc női-, családi wc-ként üzemel. Helyet ad egy gyermek wc-nek és pelenkázó helyiségnek is használható.

A bejárati előtérben jelöltük ki a babakocsi tárolására alkalmas területet.

A belső terek teljes körűen megújulnak. A padló aljzatának felbontását követően hőszigetelés készül. Minden helyiség új burkolatot kap, mosható és fertőtleníthető, a funkció által megkövetelt szín- és formavilágban, jelzésekkel, törekedve a gyermekek számára barátságos környezet kialakítására.

A közforgalmú helyiségek (rendelő, váró) 1,2 m-ig mosható-fertőtleníthető falfestést kapnak. A wc-k, a takarítószer-tároló, az öltözőhöz csatlakozó zuhanyzó helyiségeiben ajtómagasságig csempe falburkolat készül. A helyiségek tisztasági festést kapnak.

A rendelőkben kézmosásra és laborkiöntésre külön csapteleppel ellátott mosdó szükséges. Ezek mögött csempeburkolat készül.

A felújítandó épület helyiségei:

rendelő (19,64 m2), tanácsadó (19,60 m2), váró (25,11 m2),  női akadálymentes és csalási WC (5,35 m2), felnőtt ffi WC (4,92 m2), szélfogó babakocsi tárolóval (7,60 m2), közlekedő (15,75 m2), konzultációs helyiség és fektető (7,16 m2), raktár (2,77 m2), közlekedő (6,39 m2), raktár (2,90 m2), takarítószer raktár (2,12 m2), teakonyha (5,43 m2), zuhanyzó (2,72 m2), orvosi WC (2,07 m2), öltöző (3,40 m2); mindösszesen: 132,93 m2

Az intézmény teljeskörű akadálymentesítésének biztosítására egy akadálymentes parkolóállást szükséges kijelölni, melyre az épület főbejárata közelében – a szomszédos patika mellett van lehetőség.

 

 

Európai Uniós projektek

     Civil ötletbörze – 2004/2007