Az EKMK tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései

 

A projekt címe:

„Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései”
A projekt azonosító száma:
EFOP-4.1.8-16-2017-00020
A kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata
A szerződött támogatás összege:   98 317 000 forint
A kedvezményezett által vállalt önrész:   6.382.000 forint
A projekt összköltsége:   104.699.000 forint
A támogatás mértéke %-ban: az elszámolható költségek 100 %
A projekt zárás várható időpontja: 2019. augusztus 31.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg.
A projekt tartalmának bemutatása:
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az Eötvös Károly Megyei Könyvtár fenntartójaként a projekt megvalósításával hozzájárul a könyvtár oktatási-képzési szerepének megerősítéséhez, az intézmény megújulásához, a szolgáltatások IKT hátterének és a szolgáltatási terek számának növelésével az elérhető célcsoport számának emelkedéséhez.
A projekt tervezett műszaki tartalma: Az épület észak-nyugati épületszárnyának fazsindelyes torony melletti, jelenleg zeneműtárként funkcionáló helyisége audiovizuális ismeretek tanulását segítő oktatóteremmé alakul, külső árnyékolást kap, megtörténik a padlóburkolat cseréje is. Az oktatóterembe beszerzendőek nagyméretű érintőképernyős kijelzők, digitális kamera és tartozékai, biztosítandó a hangtechnika és 30-40 db szék megvásárlása is szükséges.
A könyvtár déli, Komakút tér és Iskola utca által határolt épületrészének részben pince, részben földszinti, jelenleg raktár funkciójú helyisége digitális laborrá alakul a projektben, megújul, illetve megtörténik az akadálymentesítése is. A labor számára az archív anyagok digitalizálásához szükséges nagyformátumú, képi információ tárolására alkalmas szkenner, fix asztali gépes (IPS monitorokkal, grafikai szoftverrel, SSD tárolókkal bíró) munkaállomások – számítógép- és munkaasztalokkal, digitális fényképezőállvánnyal együtt – szerzendőek be.
A könyvtár felújításának része még a kialakítandó digitális laborhoz kapcsolódó, a gyermekkönyvtári részleghez tartozó, jelenleg is meglévő tanulási, kreatív foglalkoztató, oktatási célú helyiség átalakítása, korszerűsítése.
Az építészeti átalakítások, felújítások és a fent részletezett eszközbeszerzések mellett az oktatási tevékenységekhez szükséges további eszközöket is megvásárol a projekt, ezek a következők: hordozható számítógépek, laptopok szoftverekkel, operációs rendszerrel, vezeték nélküli internetcsatlakozással, SSD tárolókkal, fali táblával. Ugyancsak az élethosszig tartó, minden korosztály számára elérhető, a digitális írástudatlanság megszüntetését célzó oktatáshoz szükséges a Smart technológiás telefonok, tabletek, pendrive-ok beszerzése.

 

Az új és meglévő IKT rendszert magában foglaló, teljes könyvtári szolgáltatórendszer biztosításához elengedhetetlen egy nagy tárolókapacítású szerver telepítése, szünetmentes tápegységgel, hálózati kártyákkal és switch-ekkel, illetve a könyvtári vezeték nélküli hálózat kiterjesztésével.
 

Európai Uniós projektek

     Civil ötletbörze – 2004/2007