Belváros rehabilitáció

Veszprém Integrált Városfejlesztés – A Belváros funkcióbővítő rehabilitációja I. ütem

KDOP-3.1.1/D-2010-0001 azonosító számú kiemelt projekt

A beruházás átfogó célja a belváros központi szerepének erősítése, kereskedelmi, turisztikai és kulturális funkcióinak bővítése, vonzó közösségi terek kialakítása, valamint a közlekedési és a parkolási feltételek javítása volt. A projekt keretében megvalósuló fejlesztések részei mind az átfogó célt támasztják alá:

  • jó minőségű, rekreációs és közösségi célokra is alkalmas közterületek kialakítása
  • a bevásárló utca és közvetlen környéke nyerje vissza vásárlóközönségét, illetve szerezzen új ügyfeleket magának és a városnak
  • aktívabb, élénkebb belvárosi civil élet, valamint a társadalmi és közbiztonsági viszonyok javítása.
A projekt első számú prioritása a belvárosfunkcióbővítő rehabilitációja volt, amit 5 projektelem szolgált.
Az adatok a támogatásban részesülő projekt elemeire vonatkoznak.
 
Közfunkciós fejlesztés  A belváros megújulása
 
A városlakók elvárt igénye volt a Kossuth Lajos utca és csatlakozó közterületek minőségi burkolati megújítása, zöld felületek rekonstrukciója,  játszótér és a testvérvárosok parkjának kialakítása, amely garantálja, hogy jobban érezzük magunkat, ha a belvárosban sétálunk vagy ügyeket intézünk. Az aluljáró megépítésével a gyalogos közlekedés biztonságosabbá vált a gyalogosok számára.
 
bv_3
Megvalósítási idő:
  • közterületi fejlesztés (városi és gazdasági funkció): 2012. április – 2013. szeptember
  • kiegészítő kisléptékű „soft” elemek és városmarketing stratégia elemek: 2011. július – 2013. szeptember.
Elszámolható költség: 1.659.361.937,- Ft
Támogatás: 1.341.223.253,- Ft
Támogatás aránya: 81%
Tervező: Veszprémi Építész Műhely Bt.
Kivitelező: VemévSzer Kft.
 
Megvalósult fejlesztés:
  • Közterületi fejlesztés: A fejlesztés során a meglévő értékes funkciók megtartására és új funkciók kialakítására került sor. Új térburkolat készült a teljes Kossuth utcán, egészen az egykori szakszervezeti székházig nyúlóan, a posta és a Vár áruház, valamint a Bástya áruház, illetve a hotel mögötti területen, mindenhol megoldottá vált a közlekedés a mozgássérültek számára is, beleértve a Jutasi út alatt átvezető aluljárót is. Ennek kialakításához támfalak építésére is szükség volt. Játszótér készült a Kinizsi üzletház mellett, illetve szökőkút létesült a Bástya áruház mellett.
  • Kiegészítő kisléptékű elemek: A projektben 16 különböző, többek között helyi identitást és büszkeséget erősítő, hagyományőrző, a város múltjával kapcsolatos, környezetvédelmi jellegű, kulturális – művészeti, sportjellegű program, rendezvény került megvalósításra civil szervezetek, intézmények, illetve KKV-k által, melyek kiválasztására közbeszerzési eljárás keretében került sor. A projekt keretében elkészült a városmarketing stratégia.
Volt Korona Szálló (ma Bakony Társasház) külső megújítása

A volt Korona szálló épületének homlokzati megújításával egy, a belváros arculatát markánsan meghatározó, műemlék épületek környezetében található történelmi épület nyerte vissza méltó megjelenését, hozzájárulva ezzel városunk épített értékeinek megóvásához.

 
bv_12
 
Kivitelezési idő: 2012. augusztus - december
Elszámolható költség: 72.390.358,- Ft
Támogatás: 30.757.488,- Ft
Tervező: OKTO-GON Építésziroda, Schweighoffer Gabriella 
Kivitelező: Kuti és Fia Kft. 
Műszaki ellenőr: Séllei Márta 
 
Megvalósult fejlesztés:
  • A tetőhéjazat teljes cseréje bádogos szerkezetekkel együtt, alátétfólia beépítésével és tetőszerkezet megerősítésével
  • Homlokzat felújítás: régi földszinti klinker burkolat eltávolítása, vb. előtető elbontása, a homlokzatvakolatok felújítása, a K-i homlokzaton a homlokzati díszek rekonstrukciója, a homlokzatok festése.
  • Nyílászárók: emeleti nyílászárók felújítása, belső szárnyak hőszigetelő üvegezésűre cserélése, mázolásuk. Földszinten kirakatszekrények létesítése, bejárati portálok cseréje.

Kossuth u. 6., ún. „Lepény” épület külső megújítása

A Kossuth utca „Lepény” épületegyüttes homlokzati megújításával jobban illeszkedik a közterületek minőségi megújításához. A panoráma lift kialakításával az emeleten található kereskedelmi egységek könnyebben és akadálymentesen megközelíthetők.

bv_8

bv_9

Kivitelezési idő: 2010. július – 2013. szeptember (ezen belül az egyes rész-projektelemek különböző időszakban valósultak meg)

Elszámolható költség: 223.393.361,- Ft
Támogatás: 107.228.812,- Ft
Tervező: Veszprémi Építész Műhely Bt., Kovács Zsolt
Kivitelező: Kuti és Fia Kft., Alu Panel Kft., Laver Kft., 
Műszaki ellenőr: Séllei Márta, Kántor Miklós.
 
Megvalósult fejlesztés:
  • Cserhát társasház (V. tömb): Kossuth u. felőli oldalon a homlokzat teljes felújítása függönyfalak és szálcement burkolat alkalmazásával. Az oldalsó és hátsó homlokzatokon a trapézlemez elbontása, felújítása, visszaépítése hőszigetelés közbeiktatásával. Kapcsolódó előtetők teljes felújítása, szerkezeti megerősítése.
  • Rátesz és Gold Metró Kft. ingatlanjai (II. tömb emeletének egy része, III. és IV. tömb): Akadálymentes felvonó létesült a IV. és V. tömb között. Homlokzat- és előtető felújítása történt a Cserhát társasházhoz hasonlóan, de a hátsó részek elkészítése nélkül, földszinti üzletek terének kibővítése, új előtető készítése történt.
  • Seven Ász Kft (II. tömb emeletének egy része): Homlokzati nyílászárók üvegezésének, a nyílászárók tömítésének cseréje, 3 db nyíló szárny cseréje motoros működtetésűre.
  • Méretes Szabó Kft. (II. tömb földszintjének egy része): Üzletportál cseréje fém szerkezetű, hőszigetelő üvegezésűre.
  • Bond 1999 Kft. (II. tömb földszintjének egy része): Üzlettér bővítése, új előtető készítése, üzletportálok cseréje függönyfalas rendszerűre.
A projektelemben érintett Szignet Kft. részéről jelzés érkezett, hogy nem tudja megvalósítani projektelemét, ezért kilép a konzorciumból.
 
Volt Séd filmszínház, ma Hangvilla kulturális központ kialakítása
 
A fejlesztések része volt egy új, multikulturális közösségi tér kialakítása. Városunk stratégiai céljaihoz illeszkedve a volt Séd mozi teljes megújításával a Hangvilla nevet viselő olyan kulturális központ jött létre, amely megjelenésével és a benne folyó színvonalas szakmai munkával városunk hírnevét erősíti.
 
 
Kivitelezési idő: 2012. október – 2013. szeptember
Elszámolható költség: 773.271.692,- Ft (nem az egész beruházás támogatott)
Támogatás: 193.317.923,- Ft
Tervezők: Dr Anthony Gall és Albóciné Ábrahám Gabriella, építészet Zalavári István és kollégái, statika Tuczai Attila, épületgépészet Szurmai Zoltán
Kivitelező: Swietelsky Magyarország Kft és Vép-Mester Kft. konzorciuma 
Műszaki ellenőrök: Kántor Miklós építész Fleischer Ferenc épületgépészet Tuza Ferenc épületvillamosság 
 
Megvalósult fejlesztés:
  • Meglévő épület felújítása, átalakítása: Pinceszintjén ifjúsági centrum kap helyet továbbra is. Földszintjén konyhaüzemet, és éttermet alakítottak ki (nem támogatott). Ebben a tömbben kap helyet az I., II., és III. szinten a színház, illetve hangversenyterem a színpaddal és néhány kiszolgáló helyiséggel. É-i irányú (Brusznyai u. felé) bővítményben előcsarnok, kávézó (nem támogatott), kamaraterem és konferenciaterem kapott helyet. K-i oldali (ügyészség felől) bővítményben lépcsőház személy és teherliftek, irodák, öltözők és vendégforgalmi mosdók kaptak helyet. D-i oldali (Kórház utca felől) bővítményben parkolók, próbatermek, raktárak kaptak helyet egy lépcsőházzal együtt, mely a -2-es szinttől egészen a +3. szintig vezet.

Bagolyvári utcai parkolóház kialakítása

A célok között szerepelt a város parkolási feltételeinek javítása, amelyet egy új parkolóház megépítése szolgált. A Bagolyvár utcában egy új, 190 állásos parkolóház kialakításával az igényekhez illeszkedve jelentősen javultak a belváros parkolási lehetőségei. Az épületben a parkolók mellett kulturált nyilvános illemhelyek is a belvárosban járók rendelkezésére állnak.

Kivitelezési idő: 2013. június - szeptember
Elszámolható költség: 400.547.313,- Ft
Támogatás: 36.758.989,- Ft
Tervező: Főmterv Zrt., építészet: Speos Kft.,
Tervmódosítás: A 211 Építésziroda – Peresztegi Gábor
 
Megvalósult fejlesztés:
  • Az egykori térszíni parkoló helyén egy három szintes (félszint eltolásokkal 6 parkolólemezes), 190 állásos parkolóház épült kiszolgáló épületrésszel ((„szociális blokk”), mely irodákat és szociális helyiségeket foglal magában.
  • A szociális blokknak csak a földszinti része támogatott.

A projektelem tekintetében konzorciumi partner cserére került sor, a High Station Kft. konzorciumból való kizárását követően a Parkolóház Kft. vállalta a projektelem megvalósítását és lépett be a konzorciumba. Az új partner az eredetileg tervezettnél (252 férőhely) kisebb parkolóház megépítését tudta csak vállalni.

 

            

 

 

Európai Uniós projektek

     Civil ötletbörze – 2004/2007