Erasmus+ /SporTOWN/
 
 
Generációk közötti párbeszéd a városi terek sportspecifikus hasznosításáról

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, Tarnów Város Önkormányzata (Lengyelország), Nyitra Város Önkormányzata (Szlovákia), Zenta Város Önkormányzata (Szerbia), Bottrop Város Önkormányzata (Németország) és Ptuj Felnőtt Oktatási Központja (Szlovénia) az Európai Unió Erasmus+ KA3 Strukturált Párbeszéd Szakpolitikai reformok támogatása című felhívása keretében 36 394 € vissza nem térítendő támogatásban részesült. A teljes költségvetésből Veszprém VMJV Önkormányzatának költségvetése 6 726 €.

 A 2017-3-HU01-KA347-046860 számú, Generációk közötti párbeszéd a városi terek sportspecifikus hasznosításáról (SporTOWN) című projekt megvalósítása 2018. február 1-én kezdődött és 2019. január 31-én zárul.

Célkitűzés és tevékenységek:

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat előkészítése során kirajzolódott, hogy bár Veszprém több rangos oktatási intézménynek is otthont ad, mégis jelentős a fiatalok „elvándorlása”.

Az előkészítés során készített, kifejezetten a fiataloknak szóló kérdőív arra mutatott rá, hogy számos olyan hely van a városban, melyet hatékonyabban lehetne használni, valamint kevés a szabadtéri, sportolásra is használható tér. A partnerkeresés során fény derült arra, hogy más városok is küzdenek hasonló problémával.

Az egy éves projekt során a kiválasztott fiatalok és a közreműködő döntéshozók helyi és nemzetközi találkozókon vesznek részt.

A helyi találkozók célja a közösségformálás, illetve felkészülés a nemzetközi találkozókra (terepbejárás, probléma feltárása, prezentációkészítés, képességfejlesztés: vita- és prezentációs készség, angol nyelvtudás).

Az első nemzetközi találkozóra Veszprémben kerül sor, majd Nyitra, Tarnów, Bottrop és Ptuj városokban is megvalósul a program.

Ezen találkozók során a helyiek bemutatják városukat és a sportspecifikus fejlesztésre alkalmas városi tereket a partnerség többi tagjának (2 fiatal és 1 döntéshozó minden partnertől), majd különböző non-formális, tanulást segítő módszerek segítségével közösen gondolkodnak az átalakítási lehetőségekről.

A veszprémi, záró nemzetközi találkozó fő része az ún. „Fiatal Régiók Tanácsának ülése”, melynek során a résztvevők egy valós gyűlést szimulálnak, melyen előterjesztéseiket mutatják be.

A projekt során a résztvevők betekintést nyerhetnek az EU döntéshozatali folyamatokba, ismereteket szerezhetnek az európai parlamenti választásokról és a fiatalok lehetőségeiről az Európai Unióban.

A projekt zárásaként minden partner város önkormányzatában bemutatásra kerül a végleges javaslat és megalakul az ún. „Fiatalok Bizottsága”, melynek tagjai helyi fiatalok, akik megfigyelői státusszal rendelkeznek az önkormányzati üléseken.

A projekt hosszú távú célja a helyi fiatalok és képviselők közötti folyamatos és zavartalan kommunikáció elősegítése.

A projekt időtartama: 12 hónap

Megvalósítási időszak: 2018.02.01.–2019.01.31.

Összköltségvetés: 36 394 €

A projekt megvalósulásának helyszínei:

Veszprém, Tarnów, Nyitra, Zenta, Bottrop, Ptuj.

 

Megjelent online cikkek:

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kozosen-gondolkodtak-ket-veszpremi-park-atalakitasarol-2274911/

http://www.vehir.hu/cikk/40450-generaciok-kozotti-parbeszed-a-varosi-terek-sportspecifikus-hasznositasarol

https://www.hirado.hu/kulfold/cikk/2018/04/20/a-munkanelkuliseg-es-az-elvandorlas-kezelesere-is-jo-lehetoseg-az-erasmus-program/

 

Képgaléria

 
Veszprém (Fotó: Herédi Krisztián)
 
Veszprém (Fotó: Városháza)
 
Veszprém (Fotó: Bobák Fanni)
 
Nyitra (Fotó: Dominika Frantová)
 
Nyitra (Fotó: Lenka Kaničková)