Veszprém 2023: nyár végéig összeáll a program váza
2017. május 09. kedd, 23:07 Európa Kulturális Fővárosa 2023

Minél szélesebb összefogással, minél több ötletből építkezve készítik Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatát – ezt a célt jelölték ki a kedd délelőtti sajtótájékoztatón.

Szakértők bevonásával már több mint egy éve készítik elő a pályázatot. Fontos tudni, hogy a nyertes város nem fesztiválfőváros lesz, hanem egy városfejlesztési programot valósít meg.

A polgármester megjegyezte: akkor lehetünk igazán sikeresek, ha a szakértők mellett az itt élők is meg tudják fogalmazni, hogy ők milyen városban szeretnének élni 2023-ban és 2030-ban – hiszen nem szabad csak egy évre koncentrálnunk, hanem olyan programot kell megalkotni, ami hosszú távra meghatározza a térség jövőjét.

A pályázatnak sok fontos eleme van: lesznek infrastrukturális beruházások, és az is fontos, hogy markáns kulturális tartalmat vonultassunk fel, ennek okán hozták létre a Művészeti Tanácsot. A program vezetője Mészáros Zoltán, aki a VeszprémFest megálmodójaként és igazgatójaként aktív szereplője a helyi kulturális életnek.


– Mi a abban hiszünk, hogy együttműködésben, közös gondolkodásban különlegeset nyújthatunk, ezért a mi pályázatunk térségi pályázat lesz – hangsúlyozta Porga. – Ennek érdekében pár hónapja együttműködési megállapodást kötöttünk a balatoni szövetséggel, és természetesen nyitunk a Bakony felé is.

A városvezető elmondta, hogy a következő időszakban személyesen egyeztet a térség polgármestereivel a tervekről és lehetőségekről, de emellett fontos a helyi civil szervezetek közreműködése is, aminek elősegítésére több workshopot is rendeznek. A lakosság bevonására a fesztiválszezon fontosabb eseményein kérdőívekkel készülnek, de közvetlenül is véleményt lehet nyilvánítani a program Facebook-oldalán is.

Mészáros Zoltán elmondta: a csapatmunka fontos eleme ennek a pályázatnak, ezért egy észszerűen vállalható körben igyekeztek helyi figurákat bevonni, a helyi kulturális területen rendelkezésre álló minden erőforrást igyekeztek megmozgatni.

– Kevés időnk van arra, hogy felhívjuk a figyelmet Veszprém szándékaira, és keressük az együttműködési lehetőségeket a régióban, hiszen december 20-án le kell adni az angol nyelvű pályázatunkat, a fordításra is időt kell szánni előtte, ezért a program vázának nyár végéig össze kell állnia – vázolta Mészáros.

A Művészeti Tanács feladatmegosztásáról elmondta: Muraközy Péter felel az ifjúsági, underground kulturális területért, Kováts Péter a klasszikus zenei vonulatot viszi, Oberfrank Pál és Vándorfi László a színházi világot képviseli (a Petőfi Színháznak a kőszínházi hagyományai, míg a Pannon Várszínháznak a térségbeli mobilitása is értékes eleme lesz a programnak).

A veszprémi vár turisztikai-művészeti-társadalmi felvirágoztatása stratégiai célja a pályázatnak, ezt Hegyeshalmi László, a várban található Művészetek Háza igazgatója koordinálja. A tanács tagja még Ladányi István író-költő és Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Levéltár igazgató-helyettese.


A regionális együttműködéseket Salgó Adrienn, az Északi Part című kiadvány ötletgazdája koordinálja, Füred térségéért pedig Cserép László felel majd, aki a Balaton-parti város kulturális életének megkerülhetetlen figurája. Neveda Amáliára, a Városi Művelődési Központ igazgatójára is fontos feladat hárul, hiszen kiemelt stratégiai elem, hogy a helyi társadalom a magáénak érezhesse a programot, a VMK pedig már elhelyezkedéséből fakadóan is segíthet a lakótelep bevonásában.

Székely Andrea, a bábszínház igazgatója a gyerekek és a gyerekes családok aktiválásával foglalkozhat, míg Horváth Kecskés Diána, a családsegítő központ igazgatója a szociográfiai szempontokat képviseli. Rajtuk kívül a tanács tagja lesz még a Balatoni Kör egy delegáltja.

A veszprémi pályázatot országosan ismert és elismert művészeti múlttal rendelkező szakemberek népszerűsítik majd a program nagyköveteiként. A tervezett tizenkét nagykövetből egyelőre hármat neveztek meg: Miklósa Erika, Likó Marcell és Vásáry Tamás vállalták a feladatot.

Az a kérdés, hogy milyen városban akarunk élni – polgármesteri interjú itt >>

Forrás: Vehír.hu