Tom Jones érkezik a VeszprémFestre
2017. április 04. kedd, 04:01 Kulturális hírek

Richard Bona, Heather Small mellett Sir Tom Jones lesz a VeszprémFest egyik sztárfellépője a nagyszínpadon, a július 12. és 15. közötti prémium zenei fesztiválon.

Mészáros Zoltán fesztiváligazgató bejelentette, hogy az érseki palota rekonstrukciója miatt idén nyáron változik a fesztivál helyszíne: a szabadtéri koncerteket az érseki pihenőkertben, azaz a História kertben rendezik, ahol két évvel ezelőtt a FestGarden koncerteket tartották.

Július 12-én este kilenc órakor itt koncertezik Richard Bona a Mandekan Cubano-val. A művészt rajongói „az afrikai Sting"-nek nevezik, kritikusai profiként emlegetik, valójában azonban egyedi és felvillanyozó stílusa határozza meg őt. Született zenész: könnyed énekhangja, lehengerlő basszusgitározó tehetsége, egyedülálló dal- és zeneszerzői hozzáértése azon kevés afrikai művészek közé emelte őt, akik kulturális határokon átívelő nemzetközi hírnévre tettek szert. Hangzásvilágának újradefiniálását folytatva jelentette meg Afro-Kubai projektjének, a Mandekan Cubano-nak új albumát, a Heritage-t. Az előadó 2005 és 2008 után tér vissza a városba.

Július 13-án Heather Small angol popénekesnő, a '90-es évek popdívája, az MPeople nevű együttes egykori énekese áll a közönség elé, ő először koncertezik Magyarországon. 11 millió eladott lemezzel, 2 Brit Awards és a Mercury Music Prize díjjal és számtalan világturnéval Small korunk egyik legsikeresebb angol női művésze. Az M People együttes tagjaként – mialatt világszerte komoly sikereket értek el olyan slágerekkel, mint a „Moving On Up", „One Night In Heaven" és a „Search For The Hero", illetve albumaikkal – Heather a '90-es évek egyik meghatározó hangjává vált.

Az idei VeszprémFest legnagyobb sztárja a világhírű walesi popénekes, színész, a hetvenhat éves Sir Tom Jones, a brit birodalom lovagja. Az élő legendát műfaji sokszínűség jellemzi őt, a blues, soul és elektronikus zene világában egyaránt otthonosan mozog. Azon kevés zenei előadók egyike, akik a modern popzene hajnalán kezdték meg a pályájukat, és a mai napig fontos lemezekkel és fellépésekkel folytatják pályafutásukat. Mindig a dal és a hang ereje számított. Tom Jones 50 éves karrierjét a szakadatlan fejlődés jellemzi. Koncertjére várhatóan nagy lesz az érdeklődés, ezért a szervezők eleve a Veszprém Arénába hirdetik a programot, az időjárástól függetlenül.

A nagyszínpadi koncertek utolsó napja, a 15-e este fellépője a tavaly elhunyt Prince kísérőzenekara: The New Power Generation /Részletek külön cikkben itt >>

Az Óváros téren idén is megtartják a Rozé, rizling és jazz napokat: július 7. és 16 között harminc koncertet hallhat a közönség, harminc borász kínálja nedűit. A tavalyihoz hasonlóan meghirdetik a rajzpályázatot is: Az Én Házam – Én tornyom  Én Városom pályázat nyertes pályaműveit a VeszprémFest idején a Tűztoronyra és a Városházára vetítik ki. 

A fesztivál tervezett költségvetése 260 millió forint, ennek egyharmadát a jegybevétel, egyharmadát a szponzorok, egyharmadát támogatások biztosítják, mondta Mészáros Zoltán.

A város a tavalyi 22 millió forintos támogatást 30 millió forintra emelte, ezzel is méltányolva a tizennegyedik évébe lépő rendezvényt, közölte Porga Gyula.

A polgármester elmondta: a város büszke a fesztiválra. „Helyi termék", egy helyi vállalkozó álmodta és valósította meg. Az álmok aprólékos, kitartó munkával megvalósulnak.

Veszprémnek is vannak álmai, szeretné, ha elnyerhetné és 2023-ban viselhetné az Európa kulturális fővárosa címet, mondta.

Forrás: Napló-Online.hu
Fotó: Balogh Ákos