Költői, háborúellenes kiáltvány a vásznon
2017. március 08. szerda, 05:25 Kulturális hírek

Bemutatták a Szeretföld című, a megyeszékhelyhez szorosan kötődő, közösségi összefogásból készült játékfilmet.

A veszprémi moziban tartott zártkörű vetítésen a film alkotói, szereplői, stábtagok és meghívott vendégek előtt debütált az alkotás.

A film Iancu Laura azonos című regényéből készült Buvári Tamás Magyar Filmszemle­-díjas alkotó rendezésében. 

A Szeretföld kerettörténete az orosz-ukrán háború miatti sorozások elől Magyarországra érkezőkről szól, akikkel egy szociális munkás ír közösen színdarabot, az alkotás így a háború hátországában maradtak történetét beszéli el. A költői film főszereplője egy hatéves kisfiú (Péterke), akit a rendező fia, Csege alakít nagyszerűen.

Buvári Tamás a bemutató után arról beszélt, a regény olyan hatással volt rá, hogy már olvasás közben eldöntötte, megfilmesíti a történetet. A szereplők a filmben közösen próbálnak fölépíteni egy templomot, erőfeszítésük a közösség összefogását is jelképezi.

A film a játékfilmek költségvetéséhez képest rendkívül alacsony büdzséből, négy­-négy és fél millió forintból készült, amit főként helyi és környékbeli támogatók, így civil szervezetek, önkormányzatok, vállalkozások és magánszemélyek segítették.

Buvári Tamás elmondta, amennyiben nagyobb költségvetésből forgathatták volna a filmet, a cselekményvezetésen akkor sem változtatott volna. – A regény nagyon erős hangulatokat közvetít, a filmben ezt igyekeztünk vizuálisan megjeleníteni, ezért nem volt szükség annyi párbeszédre és akcióra – fogalmazott.

A rendező a film forgalmazásáról még egyeztet, több filmklubtól azonban már kapott meghívást, a Magyar Filmunió pedig elvállalhatja a fesztiváloztatását a filmnek.

Az alkotásban tíz főszereplő ­(Lipták Jeanne, Nagy Zsolt, Turós-­Máté Kinga, Trokán Anna, Trócsányi Gergely, Lengyel Ferenc, Kőrösi Csaba, Máté P. Gábor, Módri Györgyi, Buvári Csege) ­ és mintegy harminc epizódszereplő jelenik meg. A filmet Ladányi János és Lovasi Zoltán fényképezte, az alkotás producerei Gecs Mónika, Németh Csaba és Dósay Norbert voltak.

A rendező elmondta, az alkotói stáb annyira összekovácsolódott a film készítése alatt, hogy létrejött egy stúdió, ahol több film tervén, köztük egy kísérleti filmén, rövidfilmekén és nagyjátékfilmén is dolgoznak.

A Szeretföld jeleneteit Veszprémben több helyszínen, például a Dózsavárosban, vagy a Benedek­hegyen, valamint több környező faluban, így Márkón, Bándon és Szentgálon forgatták.

Forrás: Napló-Online.hu
(Fotó: Nagy Lajos)
 

Szeretföld film előzetes from SzeretFilm Stúdió on Vimeo.