'Legyen a zene mindenkié'
2017. január 26. csütörtök, 08:40 Kulturális hírek

Sikerrel zárult a két és fél éves adománygyűjtés, Veszprém pedig ismét jelesre vizsgázott összetartásból. Városunk egy nemzetközi színvonalú, prémium minőségű hangszerhez jutott, amely szerda este be is mutatkozott a nagyközönség előtt.

Gálakoncert keretében mutatkozott be a veszprémi publikum előtt az a Steinway & Sons versenyzongora, amelynek megvásárlása – a Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány és a Veszprémi Turisztikai Egyesület kezdeményezésére – közadakozásból valósulhatott meg.

A Veszprém TV  sikerig vezető utat bemutató  kisfilmjét követően az est első műsorszáma következett: Kadosa Pál Magyar tánc című szerzeménye Csilinkó Eszter előadásában. Eszter a Csermák Antal Zeneiskola tíz éves növendéke. Zenei sikerei mellett ezentúl azzal is büszkélkedhet majd, hogy ő volt az első, aki nagyközönség előtt szólaltatta meg Veszprém zongoráját.


Minket, veszprémieket a tenyerén hordoz az Isten. – így kezdte ünnepi köszöntőjét Porga Gyula polgármester. – Nem csak azért, mert festői helyen élhetünk, hanem azért is, mert egy olyan közösség tagjai lehetünk, amely ilyen tettekre képes. Rámutatott: nem kirívó esetről van szó, bizonyítja ezt a Laczkó Dezső Múzeum, a Petőfi Színház vagy a Csermák Antal Zeneiskola. Ezen intézményekben nemcsak az a közös, hogy kultúrát közvetítenek, hanem az is, hogy mind közösségi összefogással épülhettek meg.

A polgármester szerint nemcsak maga a hangszer csoda, hanem a sikerig vezető út is. Legyünk tehát büszkék arra, hogy egy ilyen közösséghez tartozhatunk.


Neubauer Sándorné, a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, nagyszerű érzés itt állni azzal a tudattal, hogy amit közel 3 éve egy kis csoport megálmodott, az most valósággá vált. Beszédében kitért arra, hogy mennyi magánszemély és szervezet, milyen sokféle eszközzel támogatta a hangszer megvásárlását.


Van egy hangvillánk, van benne zenekar és koncertek, egy zongora azonban még elkelne  Kovács Péter, a Veszprémi Hangversenyteremért elnöke beszélt az ötlet megfoganásáról és az izgatottságról, amit akkor éreztek, amikor megtorpant egy kicsit a gyűjtés, aztán amikor újra erőre kapott, végül amikor már nem volt más hátra, csak az, hogy elutazzanak Hamburgba és kiválasszák a város hangszerét. És persze izgulunk most is, én azonban egy percig sem kételkedem abban, hogy ez a zongora ma este nem csak a tudását, hanem a lelkét is feltárja előttünk – tette hozzá.


A Veszprémbe érkezett Steinway & Sons zongora egyedülálló játéktechnikájával állandó főszereplője a koncertpódiumoknak. A világ koncerttermeiben a művészek 95 százaléka Steinway zongorát választ. A 80 százalékban kézi erővel készült és mintegy 17.000 részből álló műremeket Nyári Jenő zongoraművész mutatta be, illetve elárulta azt is, hogy milyen szempontok alapján választotta ki a hangszert.

Miért Steinway a Steinway és csiért csak egy Steinway Steinway? Évente körülbelül négyezer zongora kerül ki a vállalat hamburgi és New York-i gyáraiból. Ez igen csekély szám, ha figyelembe vesszük, hogy egy japán cég évi félmilió zongorát gyárt.

Mégis a Steinway meg tudta tartani azokat az értékeket, amelyekkel elindult: kézimunka, precizitás, és a minőség figyelembe vétele a mennyiség felett.

Az ünnepi hangversenyen a Mendelssohn Kamarazenekar és Veszprém Város vegyeskara mellett színpadra lépett  Vásáry Tamás zongoraművész, Kováts Péter hegedűművész és Nyári Jenő zongoraművész.

Forrás: Vehír.hu