Építészeti Nívódíjat kapott a Hangvilla
2016. december 11. vasárnap, 09:46 Kulturális hírek

Tizennégy épületet díjaztak Építészeti Nívódíjjal pénteken, köztük volt a Hangvilla is  számolt be a Magyar Építők portál.

Pénteken Budapesten az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) évzáró ünnepségén kihirdették az Építőipari Nívódíj és a Lechner Ödön Díj 2016-os nyerteseit.

A pályázati felhívást az ÉVOSZ további nyolc szervezettel együtt összesen nyolc kategóriában hirdette meg.

Pályázni a legalább 100 millió forint nettó végszámla értékű, a tárgy évet megelőző év végéig használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel lehetett.

A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló Bíráló Bizottság összesen 14 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és egy részére elismerő Oklevelet adott ki  fogalmaz a Magyar Építők.

A bírálat fő szempontjai a következők voltak:

  • az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése,
  • a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége,
  • a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége
  • valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.

Az Építőipari Nívódíjat a pénteken átadott Tanúsítvány mellett a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg. A táblák ünnepélyes felavatására 2017. év tavaszán kerülhet sor.


A Hangvilláról ezt írják:

Veszprém városának kulturális élete új, impozáns létesítménnyel gazdagodott. A városközpontban az egykori Séd mozi épületét magánberuházás során multifunkcionális épületegyüttessé alakították át, amely alapvetően a zenei életnek ad helyet, innen ered a „Hangvilla” elnevezés is. Először a mozi vasbeton szerkezetét kellett átalakítani, úgy, hogy ne gyengüljön állékonysága. Ezt utófeszítéses eljárással oldották meg, majd a régi épületet 13 m magas acél és üvegszerkezetekkel vették körül úgy, hogy a két függőleges héj között födémeket építettek be. Érdekessége az épületnek a különböző szögben dőlő oszlopok, a közéjük befüggesztett terek. Azért, hogy az előadásokon kívül is becsábítsák a nagyközönséget étterem és kávézó épült. A Hangvilla megépítésével megváltozott a városkép, a patinás város modern arculattal gazdagodott.

A Hangvilla mellett díjat kapott a XIII. kerületi 100 lakásos Passzívház, a XXII. kerületi Budafoki Szomszédok Piaca, a szombathelyi Brenner János Általános Iskola és Gimnázium, a debreceni járásbíróság, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem, a IV. kerületi Egek Királynéja Római katolikus Főplébánia, a fővárosi Sarepta Evangélikus Lakóotthon, a miskolci Takata Gyártóüzem és Logisztikai Központ, a villányi Sauska Borászat, a Várkertbazár, fertődi Eszterházy-kastélyegyüttes részét képező Jószágkormányzói épületegyüttes, az 1-es villamos vonalának felújítása és meghosszabbítása, a Kőrösöknél a Kisdelta árvízi szükség tározó korszerűsítése.

Forrás: Vehír.hu / Magyar Építők