Négy héten át gyűjtik a zöldhulladékot
2019. november 06. szerda, 08:43 Közéleti hírek

Jövő hétfőn indul és december elejéig tart a házhoz menő zöldhulladékgyűjtés a megyeszékhelyen.

A Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (VHK) azt kéri a veszprémiektől, hogy az összegyűjtött zöldhulladékot mindig hétvégén helyezzék ki, ezt a szolgáltató hétköznapokon szállítja el.

A kertvárosi utcákat felkereső gyűjtőjárat november 11-én indul útnak, így először november 9-én és 10-én helyezhetik ki a zöldhulladékot a lakosok, az utolsó lehetőségük erre november 30-a, szombat és december 1-je, vasárnap. A meghirdetett időszakon kívüli zöldhulladék-lerakást a városi közterület-felügyelet ellenőrzi, és az illegális elhelyezést bünteti.

A szolgáltató azt kéri a veszprémiektől, hogy a lágyszárú növényeket, falevelet zsákban gyűjtsék és helyezzék ki a közterületre, míg a fás szárú hulladékot – gallyakat, ágakat – egy méter hosszú darabokra vágva, kötegelve rakják ki, mert csak a szabályoknak megfelelően kihelyezett hulladékot tudják elszállítani.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a lombhullás kezdeti időszakában a szolgáltatónak még elegendő lesz egy-két nap bejárni a várost és összegyűjteni a zöldhulladékot, a négyhetes időszak során azonban előfordulhat olyan is, amikor már egy teljes hét lesz csak elegendő a felhalmozott mennyiségek elszállítására.

A VHK közölte azt is, hogy a szolgáltatást csak Veszprém közigazgatási területén végzi, és kizárólag az ingatlantulajdonosok kiskertjeiben felhalmozódott zöldhulladékot szállítja el.

Az úgynevezett öntömörítős, így rendkívül hatékony hulladékgyűjtő járművekben együtt gyűjtik a lágyszárú és fás szárú növényeket, amelyet a regionális komposzttelepre, Balatonfüredre szállítanak.

Amennyiben valakinek a gyűjtési időszakon kívül halmozódik fel zöldhulladéka, és nincs lehetősége a komposztálásra, a veszprémi Kistó utcai hulladékgyűjtő udvarban térítésmentesen leadhatja.

 
Forrás: Napló-Online.hu