A nemzetiségek is megválaszthatják önkormányzataikat október 13-án
2019. szeptember 30. hétfő, 23:00 Közéleti hírek

A nemzetiségi választásokkal kapcsolatos tudnivalókról dr. Mohos Gáborral, a Helyi Választási Iroda vezetőjével beszélgettünk.

 Ki az, aki a nemzetiségi választáson szavazhat?

 Bárki, aki általános választójoggal rendelkezik, és ami fontos, hogy kérje a felvételét a nemzetiségi névjegyzékbe, ha ezt korábban még nem tette meg!

A KÉRELMET AKÁR A VALASZTAS.HU OLDALON IS BENYÚJTHATJA SZEPTEMBER 27-ÉN 16 ÓRÁIG.

A felvétel feltétele, hogy a választópolgár az adott nemzetiséghez tartozzon és ezt a hovatartozását megvallja  ez a gyakorlatban a névjegyzékbe vételi kérelem benyújtásával meg is valósul. A nemzetiségi szavazóköri névjegyzékbe történő felvétel visszavonásig érvényes marad. Ugyanakkor a valasztas.hu oldalon keresztül a választópolgár bármikor töröltetheti magát a nemzetiségi szavazóköri névjegyzékből, de később újra kérheti a korábbi vagy egy másik nemzetiség szavazóköri névjegyzékébe történő felvételét is (ez például a többnemzetiségű házasságok révén kialakult többes identitások miatt fontos szerk.), de egyszerre csak egy nemzetiségre vonatkozóan rendelkezhet szavazójoggal.


 Milyen települési nemzetiségi önkormányzatok választása lesz megtartva Veszprémben?

 A nemzetiségi választásokat nem a köztársasági elnök, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tűzte ki minden településen, ahol elégséges számú nemzetiségi állampolgár él. Veszprémben öt nemzetiségi önkormányzat állhat fel: a lengyel, az ukrán, az örmény, a német és a roma  ezek a most záródó ciklusban is működtek. A lengyel és a német önkormányzat 5-5 képviselővel, míg az ukrán, az örmény és a roma önkormányzatok 3-3 képviselővel működhetnek majd a választások után, ha elegendő számú képviselőjelöltjükre érkezik legalább egy szavazat.

 Mi a helyzet azokkal a választópolgárokkal, akik Veszprémben települési nemzetiségi önkormányzattal nem rendelkező nemzetiséghez tartoznak, például a magyarországi ruszinokkal vagy horvátokkal?

 A tizenhárom elismert magyarországi nemzetiség tagjai akkor is szavazhatnak Veszprémben, ha itt a nemzetiségük részére települési önkormányzati választást nem írtak ki, feltéve, hogy a nemzetiségük tudott területi vagy országos listát állítani. Tudni kell, hogy a nemzetiségi választópolgárok maximum három szavazólapot kapnak: egyet a települési, egyet a területi (megyei), egyet pedig az országos önkormányzatukra vonatkozóan.

Cikkünk megjelenésekor a nemzetiségi választói névjegyzékben Veszprémben 41 ukrán, 1 ruszin, 41 roma, 67 örmény, 211 német, 170 lengyel és 1 horvát választópolgár szerepel. Számuk a pénteki határidőig még változhat.

 Hogyan változott meg a nemzetiségi választás lebonyolítása?

 Míg eddig a nemzetiségi szavazók részére egy külön szavazókör működött a városban, ezúttal mindenki abban a szavazókörben adhatja le a nemzetiségi szavazatait is, ahol a polgármesterre és a választókerület egyéni képviselőjére is voksol. A nemzetiségi szavazólapok zöld színűek lesznek, ezeket

A ZÖLD SZÍNŰ BORÍTÉKBA KELL TENNI ÉS AZT LE IS KELL RAGASZTANI, MERT A LEADOTT SZAVAZAT CSAK ÍGY LESZ ÉRVÉNYES!

A szavazókör zárását követően a zöld színű borítékokat felbontatlanul a Polgármesteri Hivatalba szállítják, ahol a Helyi Választási Bizottság fogja megszámlálni a szavazatokat, és ők állapítják meg a választás eredményét.

 
 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)