Új vonattal utazhatunk az ország legszebb vonalán
2019. július 02. kedd, 02:37 Közéleti hírek

Komfortos motorvonatok közlekednek a gyönyörű szurdokvölgyön áthaladó, népszerű Veszprém–Győr vasútvonalon.

"A Győr–Veszprém vasútvonal Magyarország közlekedési rendszerének csiszolatlan gyémántja. Gyémánt, hiszen egyrészt egy jó állapotú, nagy teljesítőképességű infrastruktúra, másrészt hazánk legszebb vasútvonala. Ugyanakkor csiszolatlan, mert az elmúlt évtizedek hibás döntései, a szolgáltatásfejlesztés állandó halogatása miatt mindeddig nem sikerült kellő mértékben kihasználni a benne rejlő lehetőségeket."

Így fogalmaz köszöntőjében a Bakonyvasút Szövetség oldalán Bödecs Barnabás a szövetség elnöke.

Porga Gyula polgármester örömteli eseményről számolt be csütörtök este a veszprémi vasútállomáson: az ország egyik legszebb vasúti nyomvonalán új motorvonatokat állítottak forgalomba.

Néhány évvel ezelőtt a vasútvonal sorsa kétséges volt, majd létrejött a Bakonyvasút Szövetség azzal a céllal, hogy összefogja és hatékonyabbá tegye azon szervezetek munkáját, amelyek tevékenyen kívánnak részt venni a Győr-Veszprém közötti vasútvonal megmentésében és fejlesztésében.

A polgármester elmondta, hogy miután Navracsics Tibor országgyűlési képviselő és a szervezet együttműködésével sikerült megmenteni vonalat, a következő lépcsőként egy 2017-es együttműködés lehetőségével kereste fel az önkormányzatot a Bakonyvasút Szövetség: a cél a korszerűbb, jobb minőségű utaskiszolgálás megvalósítása azoknak, akik ezen az útvonalon szeretnének közlekedni.

A korszerűbb, modern, 21. századi körülményeket nyújtó Jenbacher motorvonatokkal sokkal kényelmesebb és vonzóbb perspektívát kínál a korábbinál a vasúti közlekedés a vonal utasainak. A vonatokon wifi is működik, illetve a járműveken kerékpár tároló is van, így kényelmes az utazás kerékpárral, ami a Cuha-völgyén áthaladó kedvelt kirándulóhelyeket érintő szakasz esetében fontos tényezőnek számít.

Brányi Mária alpolgármester és a Bakonyvasút Szövetség ellenörző bizottságának elnöke kiemelte, hogy a kényelmesebb vonattal vonzóbbá tehető a vasúti közlekedés, ám nemcsak a vasút fejlődése cél számukra, hanem a közösségi közlekedés népszerűsítése, a vasúti közelekedés fenntartása, amelyhez minél több eszközt igyekeznek megragadni. A szövetség a fejlesztéseken kívül, résztvesz kirándulóhelyek kialakításában, illetve vendégházak működtetésében is az érintett vonalak mentén.

- A helyi, városon belüli közösségi közlekedés javítása mellett fontos volt a város megközelíthetőségének könnyítése, kényelmesebbé tétele is. 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém: az, hogy a városba érkező vendégek, turisták és a vonalon közlekedők milyen úton jutnak el Veszprémbe és mi az, amit először látnak meghatározhatja az első benyomást - jegyezte meg a polgármester.

Porga Gyula elmondta, hogy reményei szerint a vasútállomás és környékének rendbetétele, megszépítése is hasonlóan erős és hatékony összefogással valósulhat meg.

 

A fiatalok ugyan nem a végállomásig utaznak, de mosolyogva várják
az új jármű indulását

A sajtótájékoztatót követően el is indult utasaival a motorvonat, amelyet Brányi Mária szerint mindenkinek érdemes kipróbálni.

 

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)