Karriernappal küzdenek a munkaerőhiány ellen
2019. május 19. vasárnap, 09:54 Közéleti hírek

Cégek, az állami szektor és az oktatás szereplőinek részvételével rendeztek karriernapot szombaton a Veszprém Arénában.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Nemzeti Agrár Kamara összefogásával életre keltett rendezvényen a résztvevőknek lehetőségük volt tájékozódni, közvetlenül a lehetséges munkáltatóktól információkat gyűjteni.

A szervezők célja volt, hogy segítsék a cégeket a megfelelő munkaerő megtalálásában, és lehetővé tegyék a munkát keresőknek, hogy megismerjék a megye meghatározó vállalkozásainak álláskínálatát.

Arra is törekedtek ugyanakkor, hogy a rendezvény az egész család számára tartalmas időtöltést jelentsen – Sövényházi Balázs, a NAK megyei elnöke hangsúlyozta, hogy fontos a gyerekek érdeklődését is felkelteni, hiszen ők lesznek a jövő munkavállalói.

 

Virtuálisvalóság-szimulátorokkal is kipróbálhatjuk a szakmákat

A délelőtti megnyitón Porga Gyula rámutatott: a jelen legnagyobb gazdasági kihívása térségünk számára a munkaerőhiány, ami nemcsak a cégeket, de a közszférát is sújtja.

A polgármester külön kiemelte a helyszínre kitelepülő oktatási intézmények szerepét, hiszen a karriertervezés már a megfelelő iskola kiválasztásával elkezdődik.

Takács Szabolcs kormánymegbízott néhány számszerű adatot ismertetett: a foglalkoztatás Magyarországon már elérte a 70 százalékot, az előző évihez képest 17 %-kal nőtt az átlagbér.

Markovszky György, a VMKIK elnöke azt tette hozzá, hogy a karriernap nem csak azoknak hasznos, akik épp állást keresnek, hanem azoknak is segít tisztán látni, felmérni a piaci helyzetet, akiknek stabil, jó munkájuk van.

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)